Na sjednici Vlade podnijeto Izvješće o provedbi plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2020.

Slika /2021/10/Screenshot 2021-10-07 at 15-54-35 (477) 79 sjednica Vlade Republike Hrvatske (7 10 2021 ) - YouTube.png

U 2020. ostvareno najveće godišnje smanjenje minski sumnjivih područja do sada i to površine 60,6 km2 uz potpuno uklanjanje kazetnog streljiva

FOTO: YouTube Vlada RH

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović na uvodnom dijelu ovotjedne 79. sjednice Vlade razjasnila je određene nejasnoće vezane uz EU digitalne COVID potvrde.

Istaknula je da je digitalna COVID potvrda administrativni dokument dogovoren na razini Europske unije, kojim se prije svega pojednostavljuje dokazivanje da osoba posjeduje tu razinu sigurnosti za druge osobe i koji prvenstveno služi za olakšavanje prekograničnih putovanja, ali i kao sredstvo za ubrzavanje ukidanja ograničenja na nacionalnim razinama. Također, radi otklanjanja nejasnoća u javnosti u vezi s važenjem EU digitalnih COVID potvrda, državna tajnica Petrijevčanin Vuksanović ponovila je:

EU digitalna COVID potvrda izdana temeljem
 
  • brzog antigenskog testa -  vrijedi 48 sati,
  • PCR testa -  vrijedi 72 sata,
  • preboljenja - vrijedi 180 dana
  • cijepljenja - vrijedi 365 dana.

Od zadnje sjednice Vlade Stožer CZ RH je donio tri nove odluke na nacionalnoj razini koje stupaju na snagu 7. listopada 2021. ove godine. Mjere iz ovih odluka odnose se isključivo na zaposlenike u zdravstvenom sustavu i djelatnosti socijalne skrbi te prilikom prijema pacijenata u zdravstvene ustanove.
 
Izvješće o provedbi plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2020. godinu

Državna tajnica Petrijevčanin Vuksanović izvijestila je da ukupno smanjenje minski sumnjivog područja (MSP) u 2020. iznosi 60,6 km2, što predstavlja ispunjenje Plana u potpunosti i što je najveće godišnje smanjenje minski sumnjivih područja do sada.
Posebice se ističe aktivnost potpunog uklanjanja kazetnog streljiva s područja Republike Hrvatske, s čime je u kolovozu 2020. godine ispunjena obveza prema Konvenciji o kazetnom streljivu.
Prilikom obavljanja poslova razminiranja u 2020. godini pronađeno je i uništeno 5.376 komada minski eksplozivnih sredstava i 4.047 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava, što već drugu godinu zaredom predstavlja višestruko povećanje u usporedbi s dosadašnjim godinama.

Ukupno je u 2020. tekućim financijskim planom za protuminsko djelovanje planirano utrošiti 421.127.291  kuna, od čega je izvršeno 99,18%. Udio sredstava za razminiranje iz fondova Europske unije u 2020. godini iznosi 43,04% od ukupno osiguranih financijskih sredstava.

Tijekom 2020. zabilježen je jedan minski incident. Do njega je došlo u Karlovačkoj županiji, kada je tijekom sječe šume unutar obilježenog minski sumnjivog područja, od mine ozlijeđena jedna civilna osoba.

Državna tajnica Petrijevčanin Vuksanović zaključno je predložila da Vlada predmetno izvješće, sukladno članku 7. Zakona o protuminskom djelovanju, podnese hrvatskom Saboru.

Pisane vijesti