Fakultet u Istri izdao 43 krivotvorene diplome

Policijski službenici Policijske uprave istarske proveli su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Puli, kriminalističko istraživanje na visokoobrazovnoj ustanovi u Puli.

Policijski službenici Policijske uprave istarske proveli su, u suradnji  sa Županijskim državnim odvjetništvom u Puli, kriminalističko istraživanje na visokoobrazovnoj ustanovi u Puli.

Provedenim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 69-godišnjak iz Rijeke, počinio kazneno djelo krivotvorenja službene isprave. Naime, on je kao tadašnji predstojnik visokoobrazovne ustanove, u prosinca 2007. godine svojim potpisom ovjerio 43 diplome koje su  sadržavale  netočan podatak da su diplomanti završili program sveučilišnog dodiplomskog studija, iako su završili stručni dodiplomski studij.

Nadalje je utvrđeno da su profesorice iste institucije, 67-godišnjakinja iz Pule, 61-godišnjakinja s područja Medulina i 54-godišnjakinja iz Rijeke, kao predsjednica i članice povjerenstva za izbor znanstvenog novaka u suradničkom zvanju asistenta, krajem 2007. i početkom 2008. godine, iako su znale da to nije tako, sačinile službena pismena  da 31-godišnjakinja iz Pule ispunjava propisane uvjete za prijem. Temeljem tih pismena, 69-godišnjak je, znajući za prethodno navedene nepravilnosti,  dao suglasnost za prijem Puljanke za znanstvenog novaka, a ona je pak neosnovano ostvarila pravo na refundaciju troškova doktorata  u iznosu od oko 71 tisuću kuna. Tri profesorice prijavljene su za kaznena djela krivotvorenja službene isprave te zlouporabu položaja i ovlasti, dok je 69-godišnjak prijavljen za kazneno djelo  zlouporabe položaja i ovlasti.

Također je utvrđeno kako je i sadašnji predstojnik visokoobrazovne ustanove, 54-godišnjak iz Pule, počinio kazneno djelo, i to nesavjesnog rada u službi.  Njega se tereti da, iako je znao da treba, nije raskinuo ugovore između ustanove i 31-godišnje Puljanke te joj je time omogućio daljnje neosnovano plaćanje troškova doktorata na visokoobrazovnoj ustanovi u Zagrebu.

Visokoobrazovnoj ustanovi u Puli nanijeta je šteta od oko 71 tisuću kuna, a protiv svih prijavljenih osoba podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Puli.



Pisane vijesti