Otvaranje Doma policije "Ivica Rilović" na Grudi u Konavlima

Danas, 24. kolovoza, na Grudi u Konavlima održana je svečanost otvaranja Doma policije koji nosi ime Ivice Rilovića, prvog poginulog pripadnika policije u Domovinskom ratu na ovom području.

Danas, 24. kolovoza, na Grudi u Konavlima održana je svečanost otvaranja Doma policije koji nosi ime Ivice Rilovića, prvog poginulog pripadnika policije u Domovinskom ratu na ovom području.

Svečanosti je nazočila obitelj poginulog Ivice Rilovića kao i obitelji naših poginulih kolega, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko sa suradnicima, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, načelnik Općine Konavle  Luka Korda, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te ostali brojni uvaženi gosti.

Na početku svečanosti načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Tonči Glumac obratio se prisutnima i istaknuo da je čovjek najveća vrijednost policijskog sustava jer je u konačnici rezultat moguć isključivo uz veliki i marljivi rad svakog policijskog službenika koji su svakodnevno izloženi riziku obavljajući svoje zadaće, pomažući građanima te suprostavljajući se kriminalu, zločinu i nepravdi. Također je naglasio da je Ministarstvo unutarnjih poslova prepoznalo važnost u zbrinjavanju policijskih službenika te je unatoč ograničenim financijskim sredstvima, ovaj je projekt ipak doveden do kraja. Na samom kraju, načelnik Glumac se iskreno zahvalio obitelji poginulog Ivice Rilovića koja je prihvatila da ovaj Dom policije nosi njegovo ime.

Ministar Karamarko je sa zadovoljstvom istaknuo kako je kupnjom ove zgrade Policijska uprava dubrovačko-neretvanska konačno dobila prikladan smještaj za 53 policijska službenika. Ministarstvo unutarnjih poslova u skladu sa trenutnim financijskim mogućnostima, kontinuirano ulaže znatna sredstva kako bi se olakšao rad policijskim službenicima. U svom govoru ministar se prisjetio brojnih poginulih policajaca koji su dali svoj život za stvaranje naše domovine, a među kojima je i Ivica Rilović koji je tada, 1991.godine, tek dvadesetogodišnjak, napustio služenje vojnog roka u tzv. JNA i to neposredno prije napada neprijatelja na šire dubrovačko područje. Ivica se potom priključio dragovoljcima, pričuvnom sastavu PU dubrovačko-neretvanske. Na prvom borbenom zadatku, prvoj crti bojišnice, pri žestokom neprijateljskom granatiranju 2. listopada 1991. godine Ivica je poginuo. Bio je prvi pripadnik policije koji je poginuo u Domovinskom ratu na području Konavala. 

Potom je ministar Karamarko zajedno sa sestrom poginulog Ivice, gđom Katijom Rilović otkrio spomen ploču s njegovim imenom, nakon čega je don Josip Mazarekić uputio riječi molitve i blagoslovio Dom policije.



Pisane vijesti