Obilježena 20. obljetnica Specijalne jedinice policije ''Bak – Istra''

Danas je u Valbandonu, pored Pule, Svetom misom, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, započelo obilježavanje 20. obljetnice Specijalne jedinice policije Policijske uprave istarske

Danas je u Valbandonu, pored Pule, Svetom misom, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, započelo obilježavanje 20. obljetnice Specijalne jedinice policije Policijske uprave istarske ''Bak – Istra''.

Nakon predstavljanja svečanog postroja policije i prijavka, kojeg je zamjenik Policijske uprave istarske g. Božo Kirin podnio ministru unutarnjih poslova g. Tomislavu Karamarku, uslijedila je himna Republike Hrvatske u izvedbi klape ''Vinčace'', a potom je minutom šutnje odana počast svim poginulim pripadnicima policije – braniteljima Domovinskog rata.

Brojnim gostima, među kojima predstavnicima Udruge, obiteljima stradalih branitelja, ratnim zapovjednicima i načelnicima, predstavnicima lokalne uprave i samouprave, čelnicima državnih tijela Istarske županije te prisutnim kolegicama i kolegama, obratio se prigodnom riječju g. Josip Klem, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, a potom je uslijedilo kratko prisjećanje na ratni put Bak-ova.

Specijalna jedinica policije ''Bak Istra'' ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav Bak-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Hasimia Skendera, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama ''Trokut'', ''Poskok 1'', ''Maslenica'', ''Poskok 2'', ''Medački džep'', ''Bljesak'', ''Oluja'', ''Krug Dubrovnik'' te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije ''Bak – Istra'' nije obavljala svoje borbene zadaće. Po završetku ratnih zbivanja, Bak-ovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije ''Bak – Istra'' je bilo ranjeno.

Angažman istarskih policajaca na najopasnijim zadaćama tijekom Domovinskog rata, u svom je govoru istaknuo i načelnik Policijske uprave istarske g. Mladen Blašković, koji je naglasio kako danas ''svaki pripadnik Specijalne jedinice policije ''Bak – Istra'' s pravom može biti ponosan, osjećati vrijednost i dostojanstvo. Kao čovjek, kao profesionalac, kao vojnik, a naročito kao pobjednik…jer hrvatska policija, hrvatska vojska i hrvatski branitelji su pobjednici u Domovinskom ratu, a Domovinski rat je bez dvojbe početak stvaranja Republike Hrvatske.''

Kako bi se dostojno obilježila 20. obljetnica osnutka istarskih specijalaca, predsjedništvo Udruge  Specijalne jedinice policije ''Bak – Istra'' donijelo je odluku o projektu izrade spomen obilježja, a idejno je rješenje, u suradnji s pulskim kiparom g. Erosom Čakićem, ponudio upravo predsjednik Udruge g. Mladen Blašković. ''Kada smo te '91. godine kretali s ovog mirnog mjesta na ratna područja, nismo bili sigurno da li ćemo se svi vratiti…a neki se i nisu vratili. Ovaj spomenik neka nas podsjeća na njih, na sve specijalce koji su položili život na Oltar Domovine. Ovaj spomenik neka bude i zahvala našim majkama i našim bližnjima za sve što su propatili dok su nas čekali…'', istaknuo je načelnik Policijske uprave istarske.

Nazočnima se potom obratio ministar Karamarko koji je podsjetio na ulogu  hrvatske policije u Domovinskom ratu, odnosno na policijske službenike – specijalce koji su, svjesni odgovornosti i povijesnog trenutka,  1991. godine prvi krenuli u obranu domovine. ''Dok smo danas ovdje okupljeni, ponosni na postavljanje ovog spomenika, s tugom i zahvalnošću prisjećamo se svih onih, koji su svoje živote položili na Oltar Domovine. Neka ovo spomen obilježje bude trajna uspomena na ratne dane i sve policijske službenike koji su branili teritorijalnu cjelovitost Lijepe naše, u godinama kada se stvarala mlada hrvatska država'' istaknuo je ministar unutarnjih poslova.

Nakon održanog govora, ministar Karamarko otkrio je spomen obilježje Specijalne jedinice policije ''Bak – Istra'', koje je potom blagoslovio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, a koje će prigodno stajati u Valbandonu, na mjestu gdje je jedinica i prvi puta postrojena.



Pisane vijesti