AKCIJA: Poštujte naše znakove!

Foto: Ilustracija 

Temeljem strateške aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, koja se odnosi na zaštitu djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometa, Policijska uprava sisačko-moslavačka i ove će godine tijekom mjeseca rujna provesti preventivnu akciju Poštujte naše znakove.

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu te sprječavanje ugrožavanja njihovih života, naročito u prvim danima polaska u školu i njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu.

Tijekom prošle 2010. godine na prometnicama ove policijske uprave evidentirana je 1671 prometna nesreća u kojima je 14 osoba smrtno stradalo. U 560 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, 123 osobe su zadobile teške, a 651 lakše tjelesne ozljede, dok je u 1 097 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.

Tako je tijekom prošle 2010. godine na prometnicama naše županije u prometnim nesrećama sudjelovalo 235 djece starosti do 14 godina, pri čemu je 14-ero djece zadobilo teške, a 48 lakše tjelesne ozljede (17 ozlijeđenih je bilo u svojstvu pješaka), što je nepovoljnije stanje u odnosu na 2009. godinu kada su u prometnim nesrećama sudjelovala 262 djeteta, te ih je devetero zadobilo teške, a 45 lakše tjelesne ozljede.

U prvih šest mjeseci ove godine u prometnim nesrećama je sudjelovalo 96 djece, pri čemu je devetoro djece zadobilo teške, a 19 lakše tjelesne ozljede.

U sklopu provođenja ove akcije, a u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, policijski službenici će na području svih policijskih postaja ove policijske uprave održati kraća edukativna predavanja učenicima prvih razreda osnovnih škola te ih tom prilikom upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, prelazak kolnika na semaforiziranom raskrižju, vožnja u automobilu, kretanje nogostupom, vožnja bicikla i sl.).

Policijski službenici također će biti nazočni i na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda na kojima će roditeljima u kratkim izlaganjima izložiti nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, s naglaskom da posebnu pozornost obrate na adekvatni smještaj djece u vozilu te korištenje sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje. 

S predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnih za promet te poduzeća nadležnih za održavanje prometnica, policijski službenici su već izvršili obilazak i pregled prometnica u zonama škola, pri čemu je utvrđeno stanje samih prometnica i prometne signalizacije te je glede uočenih nedostataka odgovornima naloženo njihovo otklanjanje.

Tijekom mjeseca rujna, svakog dana, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će pokrivati ceste, ulice i raskrižja u zonama škola poradi što sigurnijeg i nesmetanog dolaska i odlaska djece u i iz škole. Tom će prilikom poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola. U Sisku i Kutini u nadzor pješačkih prijelaza biti će uključeni i pripadnici prometne jedinice mladeži.

Očekujemo da će svi sudionici u prometu svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti uspjehu ovogodišnje akcije Poštujte naše znakove i time izravno utjecati na smanjenje rizičnih ponašanja u prometu, kao i na smanjenje broja prometnih nesreća, naročito onih u kojima stradavaju djeca.

 

Pozivamo vozače na dosljedno poštivanje prometnih propisa i opreznu vožnju u blizini škola