Početak nove školske godine – akcija "Poštujte naše znakove"

Foto: PP Vojnić

Kao i svake godine tako i ove Policijska uprava karlovačka tijekom mjeseca rujna provodi akciju Poštujte naše znakove koja je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu. 
Sukladno tome, PPrP Karlovac će u utorak, 6. rujna s početkom u 11 sati u Gradskom kazalištu Zorin Dom u Karlovcu održati prigodni program, a kojem će između ostalog prisustvovati i učenici prvih razreda osnovnih škola: Dragojla Jarnević, Banija i Grabrik. Već od 10 sati ispred Gradskog kazališta Zorin Dom posjetitelji će moći pogledati izloženu operativnu tehniku prometne policije, a ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane, posebice roditelje s djecom da nas posjete.
Cilj ove akcije je povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, a ponajprije zaštita školske djece povodom početka nove školske godine.
Također, naši policijski službenici, ali i pripadnici prometne jedinice mladeži od prvog dana nove školske godine, u vrijeme dolaska i odlaska učenika iz škole, nalazit će se uz pješačke prijelaze najvećih ili najugroženijih osnovnih škola gdje će nadzirati ponašanje vozača u prometu, ali i educirati djecu te im pomoći da na siguran način pređu cestu. A u drugoj polovici rujna na ovu temu započet će se i s predavanjima u svim osnovnim školama na području grada Karlovca. 
Vezano za prethodno navedeno, a povodom početka nove školske godine imamo potrebu apelirati na sve vozače i pozivati ih da obrate dodatnu pozornost prilikom upravljanja vozilom na djecu u prometu, posebno najmlađe – prvoškolce. Molimo sve vozače da poštuju prometne propise i znakove, prilagode brzinu kretanja trenutnoj situaciji na cesti, poštuju ograničenja brzine i da ne voze ako su konzumirali alkohol. Posebnu pozornost treba obratiti prilikom približavanja pješačkom prijelazu, ali i prilikom nailaska na djecu koja se kreću cestom ili uz cestu. Samo svi zajedno možemo osigurati da prvi dani škole naše djece prođu sigurno i sretno. Također, molimo roditelje koji svoju djecu u školu voze automobilima da to čine na propisan i ujedno siguran način da dijete sjedi na zadnjem sjedalu povezano sigurnosnim pojasom.