„Poštujte naše znakove“ akcija Ministarstva unutarnjih poslova

U amfiteatru Ravnateljstva policije danas, 8. rujna održana je konferencija za medije u povodu početka nove školske godine. Radi se sada već tradicionalno preventivno-represivnoj akciji „Poštujte naše znakove“.

U amfiteatru Ravnateljstva policije danas, 8. rujna, održana je konferencija za medije u povodu početka nove školske godine. Radi se o, sada već tradicionalnoj, preventivno-represivnoj akciji „Poštujte naše znakove“.

Cilj konferencije je privući pozornost javnosti na djecu u prometu, s posebnim naglaskom na djecu koja ove godine po prvi put kreću u školu te se samostalno kreću u prometu.

Među prisutnim na konferenciji, medijima su se obratili Josip Mataija, policijski službenik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova, Mila Jelavić, Pravobraniteljica za djecu, Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za obrazovanje i Duje Bonacci glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Policijski službenik Josip Mataija  podsjetio je da se akcija „Poštujte naše znakove“  provodi kontinuirano, još od 1995. godine te je pokazala punu opravdanost s obzirom da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio. Naglasio je i nekoliko osnovnih razloga zbog kojih su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu, a najčešći su: zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima, često reagiraju nenadano, impulzivno zato jer su zaigrani i nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Prezentirane su i aktivnosti koje su provedene prije početka školske godine, te aktivnosti koje će se provoditi tijekom mjeseca rujna.

S nekoliko prigodnih riječi okupljenima obratili su se i ostali sudionici konferencije. Pozdravili su i podržali akciju te obećali da će kao i ranije u okviru svojih mogućnosti poduzeti sve kako bi se  dodatno zaštitila ova najranjivija kategorija sudionika u prometu.

Po završetku konferencije upućeno je i nekoliko savjeta roditeljima. Kako se trebaju ponašati u prometu i koja znanja trebaju prenijeti na svoju djecu, da bi i iz vlastitog doma djeca dobila korisna znanja o tome kako se ponašati u prometu, da bi se izbjeglo stradavanja djece u prometu.



Pisane vijesti