Svečano otvorena TAIEX radionica „Kriminalistička prevencija u Republici Austriji“

Danas, 13. rujna u Hotelu „ Four Points Sheraton- Panorama“ svečano je otvorena četverodnevna radionica pod nazivom „ Kriminalistička prevencija u Republici Austriji“ u organizaciji TAIEX-a (koji pruža financijsku i tehničku pomoć za provedbu stručnih programa zemljama kandidatima za ulazak u EU).).

Danas, 13. rujna u Hotelu „ Four Points Sheraton- Panorama“ svečano je otvorena četverodnevna radionica pod nazivom „ Kriminalistička prevencija u Republici Austriji“ u organizaciji TAIEX-a (koji pruža financijsku i tehničku pomoć za provedbu stručnih programa zemljama kandidatima za ulazak u EU).  Tijekom radionice biti će predstavljena iskustva i konkretan rad po pitanju kriminalističke prevencije u Republici Austriji. Navedena radionica je prva od dvije planirane radionice, dok joj je cilj  upoznavanje hrvatskih policijskih službenika za prevenciju s najboljom praksom i modelom rada austrijske policije na području prevencije kriminaliteta, s naglaskom na planiranju i izradi uspješnih preventivnih programa, suradnji tijekom provedbe, razvoju sustava za praćenje preventivnih aktivnosti te podršci žrtvama kaznenih djela.  Na radionici sudjeluju predstavnici policijskih uprava Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske iz linije rada prevencije, dok su predavači predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije.

U uvodnom obraćanju nazočnima, načelnik Odjela za prevenciju u Uredu glavnog ravnatelja policije Mato Blažanović naglasio je kako je ova  radionica o izradi standardnih operativnih postupaka u području prevencije kriminaliteta  nastavak već započete suradnje, dodavši  da su tijekom ove godine realizirane studijske posjete naših policijskih službenika za prevenciju  iz Ravnateljstva policije i policijskih uprava  te da su oni u  dva navrata već boravili u Austriji gdje su dobili informacije o načinu funkcioniranja austrijskog sustava prevencije.

-Kako sam i sam imao priliku sudjelovati u jednoj od tih studijskih posjeta i osobno se uvjeriti u jedan vrlo profesionalan pristup problemu prevencije kriminaliteta naših kolega iz Austrije, iz Beča sam donio vrlo snažne impresije. Posebno mi je zadovoljstvo što su austrijske kolege danas ovdje s nama i što ćete kroz interakciju s njima u ovih nekoliko dana dobiti puno novih informacija te da ćete učvrstiti već postojeće znanje i stavove o prevenciji kriminaliteta te da ćete stečena znanja primijeniti u vašem daljnjem radu.

U uvodnom obraćanju polaznicima radionice,  g. Dominik Ernst, zamjenik načelnika Odjela kriminalističke policije u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Austrije, zahvalivši se na pozivu i pozdravivši sve nazočne, izrazio je uvjerenje kako prevencija kriminaliteta u Hrvatskoj već dobro funkcionira, dodavši da će austrijske kolege uložiti sve napore kako bi ovom prilikom polaznicima radionice prenijeli svoja iskustva u svrhu izgradnje još potpunijeg sustava prevencije kriminaliteta u Hrvatskoj. 



Pisane vijesti