Obilježavanje Dana policije u PU međimurskoj

Foto: PU međimurska 

Tijekom mjeseca rujna povodom obilježavanja Dana policije – 29. rujna održano je niz vrijednih aktivnosti.

Preventivna akcija "Zajedno do veće sigurnosti", 24. rujna, u suradnji s Regionalnim klubom IPA Međimurje i Općinom Nedelišće održana je na prostoru MESAP-a u Nedelišću. U sklopu akcije organizirana je "biciklijada" za građanstvo. Na prostoru MESAP-a, za posjetitelje je pripremljen je bogati kulturno-umjetnički program, te pokazna vježba rada Interventne jedinice policije i Crvenog križa. Na izložbenom prostoru Policijska uprava međimurska prezentirala je službena vozila i opremu koju policija koristi u radu. Kao najveća atrakcija posjetiteljima bilo je slijetanje helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova na travnati prostor ispred MESAP-a, a kojeg su posjetitelji također mogli pogledati.

Obilježavanje se nastavilo u ponedjeljak, 26. rujna, kada je organizirano tradicionalno dragovoljno davanje krvi zaposlenika. Akciji su se odazvali i građani, kao i umirovljeni policijski službenici, odnosno ukupno 79 dobrovoljnih davatelja.

Na sam Dan policije (29. rujna) organizirani su obilasci grobnih mjesta poginulih pripadnika Policijske uprave međimurske, te su u znak sjećanja položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U petak, 30. rujna, u jutarnjim satima, započela je proslavila i obilježavanje  Dan policije i njezina zaštitnika, Sv. Mihovila. Započelo je u svečanom duhu, izaslanstvo policije i Udruge umirovljenika unutarnjih poslova Čakovec položilo je vijence i zapalilo svijeće ispred Spomen obilježja poginulim braniteljima u zgradi policije, te kod centralnog križa na čakovečkom groblju u Mihovljanu.  

U večernjim satima služena je Sveta misa zadušnica za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u Crkvi Sv. Nikole Biskupa u Čakovcu, a koju je predvodio vojni kapelan Ivica Horvat. 

Potom je uslijedila Svečana akademija u Katoličkom domu. Akademiji su nazočili članovi obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika, brojni predstavnici lokalne samouprave,  pravosuđa, inspekcija, školstva, predstavnici susjednih policijskih uprava i policijskih uprava iz Republike Slovenije, Domovinskog rata, bivši i sadašnji policijski službenici Policijske uprave i mnogi drugi.

Načelnik Policijske uprave međimurske, Ivan Sokač u svom je govoru upoznao sa stanjem sigurnosti na području Policijske uprave međimurske, o rezultatima i planovima rada, te stalnim nastojanjima policijskih službenika na povećanju sigurnosti građana Međimurske županije. Naglasio je kako je stanje sigurnosti u Međimurju vrlo dobro, nije bilo teških kaznenih djela, napada na novčarske ustanove niti težih oblika gospodarskog kriminala, te kako je smanjen broj prekršaja i to zahvaljujući činjenici što je represija bila usmjerena na recidiviste. Znajući javnosti je dobro poznat problem, velik broj provala i krađa koje su posebno prisutne u dijelovima Međimurske županije u blizini romskih naselja, najavio je osnivanje županijskog Vijeća za prevenciju u koje će uz policiju biti uključene sve relevantne institucije kao i čelnici jedinica lokalne samouprave na čijim se područjima nalaze romska naselja.

Prigodnim riječima uz Dan policije obratili su se župan Međimurske županije Ivica Perhoč i gradonačelnik grada Čakovca Branko Šalamon.

U sklopu svečane akademije zaslužnim djelatnicima Policijske uprave međimurske, Krunoslavu Gosariću, Tomislavu Oletiću, Zdenku Hrgoviću, Josipu Vinku, Branku Gregorinčiću, Miljenku Zorkoviću, Mišelu Horvatu i Odsjeku materijalno-financijskih poslova načelnik Policijske uprave međimurske dodijelio je posebna Priznanja.

Tijekom svečane akademije u prigodnom programu svečanost obilježavanja Dana policije uveličali su Đuka Čaić, Mirko Švenda Žiga, ženska vokalna skupina "Sanktus" i muška volakna skupina "Josip Vrhovski", te Matko Buvač sa prigodnom recitacijom.

Temeljem dugogodišnje kulturno-umjetničke suradnje načelnik Policijske uprave međimurske Mirku Švendi Žigi uručio je prigodnu Zahvalnicu.