Posjet delegacije njemačke policije

Foto: PU međimurska 

U jednodnevni posjet Policijskoj upravi međimurskoj, jučer je stigla delegacija njemačke policije iz Savezne pokrajine Baden-Württemberg u pratnji predstavnika Odjela prevencije Ravnateljstva policije, MUP-a RH. Njemačku delegaciju predvodio je Hans Becker, načelnik PU Mosbach. U delegaciji su bili također i Joachim Schneider, načelnik Policijskog revira Buchen, Viktoria Jerke službenica za odnose s javnošću pokrajinskog kriminalističkog ureda Stuttgart i Roland Burger gradonačelnik grada Buchena. U pratnji njemačke delegacije bili su Mate Blažanović, Monika Kovačić i Željko Petković iz Odjela prevencije Ravnateljstva policije.

U Policijskoj upravi međimurskoj goste su primili načelnik i zamjenik načelnika Policijske uprave međimurske, te predstavnici lokalne uprave. U svom pozdravnom obraćanju Ivan Sokač, načelnik Policijske uprave međimurske istaknuo je kako je ovaj posjet vrlo vrijedan, te da će zasigurno doprinijeti poboljšanju kvalitete rada policije. Naglasio je važnost preventivnog rada i suradnje policije i građana. U provođenju preventivnih programa Policijska uprava međimurska zasigurno je među vodećima u Republici Hrvatskoj, a suradnja Policijske uprave i lokalne samouprave, pogotovo Grada Čakovca, na najvišoj je razini.

Zamjenik načelnika, Danijel Mikulić, podrobno je prezentirao i upoznao goste sa preventivnim aktivnostima i programima koje provodi Policijska uprava međimurska. Neki od prezentiranih programa poslužili su i susjednim policijskim upravama kao osnova za unapređenje suradnje policije i lokalne samouprave. Prezentiran je i Provedbeni program preventivnih mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti na području Policijske uprave međimurske. Na kraju gosti su upoznati sa radom fiksnog video nadzornog sustava u gradu Čakovcu kao i mobilnog nadzornog sustava koji koristi policija.

Njemački predstavnik, Hans Becker, naglasio je da je vrlo zadovoljan s projektima koje provode međimurski policajci, te kako je zadivljen odličnom suradnjom policije i gradskih vlasti.

U sklopu posjeta delegacija je razgledala centar grada Čakovca i posjetila gradsku upravu gdje ih je pozdravio Branko Šalamon, gradonačelnik Grada Čakovca sa svoja dva zamjenika, a goste je također tom prilikom pozdravio i Matija Posavec, zamjenik župana Međimurske županije. U prostoriji gradske vijećnice Ivica Pongrac, pročelnik Upravnog odjela za  komunalno redarstvo prezentirao je dugogodišnji rad i suradnju sa Policijskom upravom međimurskom u okviru „Vijeća za prevenciju grada Čakovca“. Odlična suradnja i pozitivno iskustvo u radu s policijom rezultat su dobrog i dugogodišnjeg funkcioniranja „Vijeća za prevenciju grada Čakovca“, a koje je osnovano po njemačkom modelu – istaknuo je gradonačelnik Šalamon.

U daljnjem dijelu posjeta organizirani su obilasci područja Policijske uprave međimurske na kojima obitavaju Romi, te su obiđeni Obiteljski centar u Kuršancu i naselje Piškorovec.

Zaključno, na kraju posjeta gosti iz Njemačke i Ravnateljstva policije istaknuli su kako je Međimurska županija najbolji primjer odlične suradnje policijske uprave i jedinice lokalne uprave i samouprave koji može poslužiti kao pozitivan primjer dobre suradnje i okolnim županijama.