Drugi seminar za rukovoditelje u policiji iz područja prevencije

U Amfiteatru Ravnateljstva policije, 10. listopada 2011. godine, održan je drugi po redu jednodnevni seminar za rukovoditelje u policiji iz područja prevencije.

Foto: MUP RH

Zagreb, Ravnateljstvo policije, 10. listopada 2011.

U okviru bilateralne suradnje između Ravnateljstva policije MUP-a Republike Hrvatske i policije Savezne pokrajine Baden-Württemberg, 10. listopada 2011. godine, u Amfiteatru Ravnateljstva policije, održan je drugi po redu jednodnevni seminar za rukovoditelje u policiji iz područja prevencije. Predmetni seminar je bio namijenjen rukovoditeljima iz policijskih uprava (zamjenici načelnika) te se nastavljao na prvi seminar, održan 4. srpnja 2011. godine.

Predavači na seminaru su bili više rangirani policijski službenici policije Baden-Württemberga uz napomenu da je u sastavu delegacije, uz policijske službenike Baden-Württemberga bio i gradonačelnik grada Buchena, Roland Burger. Cilj seminara je bio nadogradnja prenesenih iskustva tijekom održavanja prvog seminara za rukovoditelje iz područja prevencije te prenošenje iskustava njemačkih policijskih službenika koji rade na području prevencije, a vezano uz suradnju sa medijima (radio postaje, TV, novine i sl.). Predavanje tijekom seminara je održao i gradonačelnik Burger koji je iznio svoja konkretna iskustva u provedbi zajedničkih projekata policije i grada.

Bilateralna suradnja MUP-a Republike Hrvatske i MUP-a Pokrajine Baden-Württemberg  temelji se na potpisanoj Zajedničkoj izjavi o suradnji te među inim aktivnostima obuhvaća provođenje edukativnih seminara za policijske službenike za prevenciju i njihove rukovoditelje.

Po završetku seminara njemački policijski službenici su bili nazočni i donaciji informatičke opreme koju je Savezno ministarstvo unutarnjih poslova SR Njemačke doniralo Informativnom centru za prevenciju PU Karlovačke u vrijednosti od oko 7000 eura. Svečana primopredaja informatičke opreme održana je u prostorijama Informativnog centra za prevenciju PU Karlovačke, a uz predstavnike Policijske uprave karlovačke i Ministarstva unutarnjih poslova RH, prisustvovao je i gradonačelnik grada Karlovca Damir Jelić. 

Tijekom drugog dana posjete delegacije policije Baden-Württemberga boravila je na području Policijske uprave međimurske, gdje su im predstavljene aktivnosti policijske uprave po pitanju prevencije s posebnim naglaskom na Provedbeni program preventivnih mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti na području Policijske uprave međimurske (2012.-2015.). Cilj navedenog provedbenog programa je smanjenje broja prekršaja i kaznenih djela počinjenih od strane i na štetu romske nacionalne manjine na području Policijske uprave međimurske, povećanje subjektivnog osjećaja sigurnosti kod građana te bolja integracija pripadnika romske nacionalne manjine u lokalnu zajednicu.

Istaknuto je da najveći broj Roma, evidentiranih u Republici Hrvatskoj, živi na području Međimurske županije i u 12 naselja: Kuršanec, Piškorovec, Pribislavec, Orehovica, Sitnice, Kotoriba, Lončarevo, Kvitrovec, Goričan, Hlapičina i Gornji Kuršanec te je stoga delegacija policije Baden-Württemberga posjetila i dva romska naselja, naselje Kuršanec, gdje je predstavljen povremeni Informativni centar policije uspostavljen u okviru Obiteljskog centra za Rome i romsko naselje Piškorovec.



Pisane vijesti