„Alkohol, ne hvala!“

Projekt „Alkohol, ne hvala“ će se od ovog tjedna pa do kraja školske godine provoditi na području grada Dubrovnika, a cilj mu je senzibiliziranje javnosti o problemu alkoholiziranja maloljetnika, smanjenje dostupnosti alkohola maloljetnicima, te omogućavanje i promoviranje drugačijih načina zabave i provođenja slobodnog vremena mladih.
 

Foto: Ilustracija

Jučer je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska predstavila preventivni projekt „Alkohol, ne hvala“, koji će se od ovog tjedna pa do kraja školske godine provoditi na području grada Dubrovnika, a kojem je cilj senzibiliziranje javnosti o problemu alkoholiziranja maloljetnika, smanjenje dostupnosti alkohola maloljetnicima, te omogućavanje i promoviranje drugačijih načina zabave i provođenja slobodnog vremena mladih.

Od svih društvenih institucija, policija se najčešće susreće s posljedicama pijenja alkohola, što je i bio povod da PU dubrovačko-neretvanska Vijeću za prevenciju Grada Dubrovnika predloži ovaj preventivni projekt, a kojeg je Vijeće i prihvatilo. Osim policije, partneri u provođenju aktivnosti projekta su Grad Dubrovik, Zavod za javno zdravstvo, Obiteljski centar, osnovne i srednje škole na području Dubrovnika, te kazalište „Marin Držić“.

U sklopu projekta provodit će se slijedeće aktivnosti:

  • edukativna kazališna predstava „Mamurluk“ za učenike osnovnih i srednjih škola u izvedbi kazališta „Nova“ iz Velike Gorice: u školama od 7. do 10.studenog.
  • radionice na temu predstave radit će profesori s učenicima, a cilj je mijenjanje stava o pijenju alkohola
  • dijeljenje trgovcima i vlasnicima ugostiteljskih objekata edukativne brošure sa zakonskim odredbama koje reguliraju prodaju i usluživanje alkohola maloljetniku
  • ciljani nadzori poštivanja zakonskih odredbi, što će provoditi policija i inspektorat
  • organiziranje parlaonica učenika srednjih škola na temu: pijenje alkohola, nasilje, provođenje slobodnog vremena
  • djelatnici policije, obiteljskog centra i zavoda za javno zdravstvo održat će predavanje na ovu temu roditeljima učenika prvih razreda srednjih škola
  • na proljeće će se organizirati „Sajam mogućnosti“ na kojem će se mladima prezentirati svi sportski, kulturni i zabavni sadržaji s području grada Dubrovnika
  • 4. studenog u klubu Revelin počinje prva večer bez alkohola namijenjena mladima „Noć bez promila“: ulaz slobodan za srednjoškolce, promotivne cijene sokova i drugih bezalkoholnih pića

Na predstavljanju projekta istaknuto je kako je za rješavanje većine problema, pa tako i ovog, potreban angažman više institucija. Prezentirani su i rezultati istraživanja maloljetničke konzumacije alkohola, kojeg je u veljači ove godine za područje Županije dubrovačko-neretvanske proveo Zavod za javno zdravstvo. Oni pokazuju da 56 posto dubrovačkih srednjoškolaca konzumira alkohol, te da čak 25 posto maturanata ima problema s alkoholom. Istaknuti su i razlozi koje su mladi najčešće navodili kao razloge opijanja, a to su „jer svi piju“ i „radi zabave“.

Na rješavanju ovog problema treba uključiti sve sektore društva, naročito one koji utječu na odgoj djece i mladih, odnosno obitelj i školu, ali i medije koji danas znatno utječu na formiranje stavova mladih, zaključeno je na kraju predstavljanja na kojem su sudjelovali načelnik PU Tonči Glumac, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Tatjana Šimac-Bonačić, koja je ujedno i predsjednica Vijeća za prevenciju, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Matija Čale-Mratović, ravnateljica Obiteljskog centra Županije Silvija Sokal-Gojavić i policijska službenica za prevenciju kriminaliteta Andrijana Biskup.



Pisane vijesti