Psihofizičko zdravlje zaposlenika na prvom mjestu

U policiji je stres neizbježan i usko vezan uz policijsko zanimanje. Dugotrajna izloženost stresnim situacijama može stvoriti ozbiljne psiho-fizičke probleme.  

Foto: PU brodsko-posavska

U policiji je stres neizbježan i usko vezan uz policijsko zanimanje. Dugotrajna izloženost stresnim situacijama može stvoriti ozbiljne psiho-fizičke probleme. U PU brodsko-posavskoj skrb o psiho fizičkom zdravlju svih zaposlenika je, naravno, važna, a policijski službenici koji se nađu u izuzetno stresnim situacijama imaju i adekvatan psiho-socijalni tretman na razini ministarstva. No, dobrodošla je svaka podrška i pomoć na lokalnoj razini u vidu preventivno edukativnih radionica ili seminara radioničkog tipa, na kojima bi stručne osobe govorile o stresu i kako se nositi sa tim problemom.

Na inicijativu glasnogovornice policijske uprave u razgovoru sa obiteljskim liječnikom dr. Antunom Bukvićem, došlo se na ideju organiziranja sastanka sa rukovoditeljima PU, na temu psihosocijalne pomoći i podrške, koji je jučer i održan. Dr. Bukvić je angažirao psihijatricu Dubravku Ergović, te su se njih dvoje rado pridružili ovom sastanku kao volonteri s namjerom pružanja svoje stručne pomoći i nadalje. Sastanku su se odazvali rukovoditelji iz područja temeljne, granične, interventne, prometne, kriminalističke policije i zajedničkih i upravnih poslova, te policijski službenik za prevenciju policijske uprave uz apsolutnu podršku načelnika PU. Rukovoditelji su čelni ljudi ustrojstvene jedinice i dobro poznaju situaciju u svom području, zaposlenike, njihova ponašanja i reakcije, no unatoč kontroli koju imaju, zasigurno ne znaju baš sve što se nalazi u glavama njihovih zaposlenika i koji ih problemi stišću, od privatnih do onih u službi. Isto tako, i rukovoditelji nisu pošteđeni stresa i zasigurno su se našli u nekim stresnim situacijama.

Kroz ovaj razgovor i uz stručnu podršku obiteljskog liječnika i psihijatrice, pokušalo se doći do saznanja o potrebama educiranja na ovu temu. Rukovoditelji su se složili da bi bilo poželjno organizirati edukativne radionice po ustrojstvenim jedinicama, na kojim bi liječnici u okviru svoje struke kroz razgovor zainteresiranim zaposlenicima pokušali pojasniti što je to stres, odakle dolazi, što učiniti da se on smanji ili spriječi nastanak, kako se nositi s njim, kako se obraniti i preuzeti samokontrolu.



Pisane vijesti