Pojačane aktivnosti policije u dane "Martinja"

U razdoblju od 10. do 13. studenog ove godine, povodom predstojeće proslave narodnog običaja kršenja mošta tzv. „Martinja“, Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, svoje će aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola

U razdoblju od 10. do 13. studenog ove godine, povodom predstojeće proslave narodnog običaja kršenja mošta tzv. „Martinja“, Ministarstvo unutarnjih poslova, pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, svoje će aktivnosti  usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Prošle 2010. godine, u vrijeme proslave „Martinja“, na prometnicama Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 17 prometnih nesreće, od kojih pet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške, a četiri osobe lakše tjelesne ozljede, dok je u 12 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta. U tri prometne nesreće sudionici su bili pod utjecajem alkohola.

Kako se i ove godine upravo povodom „Martinja“ na prometnicama očekuje veći broj sudionika u prometu koji će konzumirati alkoholna pića, policijski će službenici na području cijele policijske uprave pojačano poduzimati mjere i radnje prema vozačima.

Pojačane aktivnosti policija će početi provoditi već u poslijepodnevnim satima u četvrtak, 10. studenog i trajati će do jutarnjih sati u nedjelju, 13. studenog, u koje će vrijeme biti provedene i posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače te će na prometnicama biti nazočan i veći broj policijskih službenika.

Tijekom noći 12./13. studenog biti će  provedena akcija „Noć bez alkohola", dok će se 11. studenog pojačano procesuirati prvenstveno prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, ali i svi drugi utvrđeni prometni prekršaji.

Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti ponajprije je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama, koje su u deset mjeseci ove godine na području naše policijske uprave odnijele13 života.

Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća te navodimo negativna djelovanja alkohola na vozače :

- smanjuje se oštrina vida,

- perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i dr.), što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača,

- smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika,

- trijezan vozač prima 18 optičkih podražaja u sekundi, a ako ima više od 2 promila alkohola u krvi broj primljenih podražaja smanjuje se na 2,

- u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija,

- produžava se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji,

- događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi.       

Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :

- pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan,

- koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije,  

- idite pješice, 

- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili  zamolite nekog trijeznoga da vas odveze,  

- ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),  

- ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine  alkoholnih pića,

- u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,

- ne dopustite da budete crna statistička brojka,

- pijani vozač ne dovodi u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.

 

Upozoravamo i apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića te da poštuju ograničenja brzine kako bi se izbjegle neželjene posljedice.