Kvalitetna suradnja u svim segmentima

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić i generalni direktor Uprave policije Crne gore Veselin Veljović potpisali su danas, 8. studenog 2011.,Plan suradnje Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Uprave policije Crne Gore za 2012. godinu

U službenim prostorijama Ravnateljstva policije danas, 8. studenog 2011., potpisan je Plan suradnje Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Uprave policije Crne Gore za 2012. godinu. Plan je u ime Ravnateljstva policije RH potpisao glavni ravnatelj policije Oliver Grbić te u ime Uprave policije Crne Gore generalni direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Potpisivanju Plana prethodio je bilateralni sastanak na kojem su pored glavnog ravnatelja policije RH s hrvatske strane bili prisutni  i Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije, Dubravko Teur, načelnik Uprave policije, Nikola Milina, načelnik Uprave za granicu, Sandra Veber, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije,Ines Gmajnički, načelnica Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ te Dalibor Jurić načelnik Odjela za stratešku međunarodnu policijsku suradnju dok su sa crnogorske strane pored generalnog direktora Uprave policije Veselina Veljovića bili prisutni i Milan Tomić, pomoćnik generalnog direktora za sektor kriminalističke policije i Petar Krstajić, šef kabineta.

Na samom početku sastanka glavni ravnatelj policije Grbić čestitao je crnogorskom kolegi Veljoviću na preuzimanju mjesta predsjednika SEPCA-e (Southeast Europe Police Chiefs Association). Tijekom sastanka obojica čelnika policija istaknula su važnost ovog sastanka. „Ovaj susret je pokazatelj kvalitetnog napretka u bilateralnoj suradnji ovih dviju zemalja. Međunarodna suradnja jedan je od prioriteta Crne Gore koja ulaže veliki napor da se prikaže kao pouzdan partner u regionalnoj suradnji.“ –istaknuo je glavni direktor Veljović.

Tijekom razgovora iznijeto je kako je suradnja policija ovih dviju zemalja najznačajnija u tri segmenta, a to su: suzbijanje međunarodnog kriminaliteta koji se ponajviše očituje u trgovini ljudima, krijumčarenju oružja i ilegalnih migranata te u krijumčarenju droga (R. Hrvatska, C.Gora i susjedne zemlje nalaze se na tzv. “južnom kraku balkanske rute“). Na tom polju dosad je ostvarena značajna suradnja ovih dviju, ali i drugih zemalja što se očituje u brojnim uspješnim akcijama koje su završene (DOGMA 2011.) i onima koje još uvijek traju. Kao najvažniju odrednicu daljnje suradnje na ovom polju oba čelnika su istaknula kako je od velike važnosti uspostaviti takav stupanj operativnosti kriminalističkih policija obiju zemalja da se komunikacija ne svodi na direktan kontakt šefova već da se ona očituje i na operativnoj razini. Da informacije budu dostupne i proslijeđene u realnom vremenu (odmah). „Moramo se odmaknuti od stereotipa i komunicirati direktno kako bi suradnja u suzbijanju međunarodnog kriminaliteta bila kvalitetna.“-rekao je glavni ravnatelj Grbić. S tim u vezi glavni ravnatelj Grbić istaknuo je kako se nada da će već iduće godine u Crnu Goru biti upućen policijski časnik za vezu.

Kao sljedeći važan segment istaknuta je suradnja na području graničnih policija ovih dviju zemalja. Oba čelnika policija izrazila su zadovoljstvo kvalitetom dosadašnje suradnje. Glavni direktor Veljović rekao je kako je izrazito zadovoljan suradnjom naših graničnih policija koja se ponajviše očituje u zajedničkim ophodnjama i kvalitetnom komunikacijom na lokalnoj i regionalnoj razini. Također je predložio kako bi trebalo stvoriti kvalitetniji modalitet povezivanja naših pomorskih centara s obzirom da su oni u suradnji sa SAD-om izgradili pomorski centar koji pokriva Jadransko more, Skadarsko jezero i rijeku Bojanu prema Albaniji. Glavni ravnatelj Grbić također je istaknuo važnost suradnje u okviru rada Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka.

Treće najvažnije polje naše suradnje je projekt „Sigurnije turističke sezone“.  Glavni ravnatelj Grbić iznio je kako je prisutnost crnogorskih policajaca od velikog značaja na dijelovima naše obale na kojem ljetuje većina naših crnogorskih susjeda jer pored simbolike koju ima zajednička ophodnja hrvatskih i crnogorskih policajaca njihova prisutnost budi i povećani osjećaj sigurnosti u crnogorskim turistima. S druge strane naši crnogorski susjedi su ove godine prvi puta (po uzoru na hrvatsku praksu) na svojoj obali imali prisutne strane policijske službenike. Glavni direktor Veljović istaknuo je spremnost da crnogorski policajci budu prisutni na hrvatskoj obali te je također pozvao i hrvatske kolege da već iduće godine budu prisutni na njihovoj obali.

Na sastanku su dotaknuta i druga polja na kojima bi Hrvatska mogla pružiti značajnu pomoć crnogorskim kolegama. Republika Hrvatska uskoro će postati punopravna članica Europske unije. Stečenim iskustvima moći će svojim crnogorskim susjedima pružiti korisne savjete i praktičnu pomoć na njezinom putu ka članstvu u EU. Također Hrvatska ima značajna iskustva i u mirovnim misijama što je Crna Gora već prepoznala te se trenutno u Crnoj Gori nalazi hrvatski instruktorski tim koji tamo održava prvi UNPOC.

„Za nas su iskustva Hrvatske kao države zaista za poštovanje i vrlo značajna u odnosu na sve što ste učinili u tako kratkom vremenskom periodu kao lider u regiji i sutra već u obitelji punopravnih europskih naroda. Vjerujem da i Crna Gora slijedi taj put.“-istaknuo je glavni direktor Veselin Veljović.



Pisane vijesti