Dani "Martinja"

Od početka godine na području Policijske uprave virovitičko – podravske smanjena je problematika sudjelovanja u prometu sudionika pod utjecajem alkohola i smanjene su posljedice prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola. Od ukupnog broja sudionika u prometnim nesrećama njih 9,6 % je u trenutku prometne nesreće bilo pod utjecajem alkohola, a čak svaku četvrtu prometnu nesreću je

Od početka godine na području Policijske uprave virovitičko – podravske smanjena je problematika sudjelovanja u prometu sudionika pod utjecajem alkohola i smanjene su posljedice prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola. Od ukupnog broja sudionika u prometnim nesrećama njih 9,6 % je u trenutku prometne nesreće bilo pod utjecajem alkohola, a čak svaku četvrtu prometnu nesreću je uzrokovao vozač pod utjecajem alkohola. Međutim, navedeno predstavlja značajno poboljšanje stanja jer je prije samo tri godine svaku treću prometnu nesreću uzrokovao vozač pod utjecajem alkohola. Pri tome su utvrđene koncentracije alkohola vrlo visoke i kod gotovo polovice počinitelja prometnih nesreća je utvrđena koncentracija bila veća od 1,50 g/kg, što znači da su bili u pijanom stanju. Od ukupno 10 smrtno stradalih osoba, 62 teško ozlijeđene i 250 lako ozlijeđenih u 519 prometnih nesreća koliko ih je evidentirano u prvih deset mjeseci ove godine, u prometnim nesrećama koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola smrtno su stradale 3 osobe, teško je ozlijeđeno 29 osoba i lako 69. Kulminacija konzumiranja alkohola se očekuje tijekom predstojećeg vikenda, kada će ljubitelji vinograda i vina sudjelovati u narodnim običajima krštenja vina znanim pod nazivom „Martinje“ povodom čega će biti organizane brojne privatne i javne zabave i okupljanja ljudi na kojima će biti konzumirane veće količine mladog vina. 

Stoga se obavještavaju vozači da će u periodu od 11. do 13. studenog 2011. godine prometna policija na području cijele policijske uprave provoditi pojačani nadzor sudjelovanja u prometu osoba pod utjecajem alkohola. Kako bi bezbrižno uživali u svetkovini „Martinja“, a da nakon toga ne ugrožavaju sigurnost sebe i drugih u prometu, te izbjegnu propisano sankcioniranje, prometna policija savjetuje vozačima da si prethodno organiziraju smještaj do potpunog otrežnjenja ili prijevoz do kuće.