Zloporaba položaja i ovlasti

Troškove priključka izvodili su na trošak poduzeća, dok su novčanu naknadu od naručitelja zadržavali za sebe i međusobno ju dijelili. Na taj način oštetili su javno poduzeće i regionalnu jedinicu za oko 7,5 milijuna kuna.
 

Foto: Ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i Policijska uprava zagrebačka proveli su izvide i određene dokazne radnje nad četvoricom hrvatskih državljana (1953., 1954., 1956. i 1969.) i jednom hrvatskom državljankom (1957.) zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Kriminalističko istraživanje je provedeno zbog postojanja sumnje na nezakonite radnje odgovornih osoba podružnice javnog poduzeća, a po pitanju nezakonitih priključaka na vodovodnu mrežu. Tako je jučer, 10. studenog, u Zagrebu uhićeno pet osoba, te je nad njima provedeno kriminalističko istraživanje. Dokazano je postojanje osnova sumnje da su osumnjičeni kao odgovorne osobe javnog poduzeća s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe sklopili prethodni dogovor te osmislili i uspostavili sustav izvedbe i naplate novih priključaka na vodovodnu mrežu. Troškove priključka izvodili su na trošak poduzeća, dok su novčanu naknadu od naručitelja zadržavali za sebe i međusobno ju dijelili. Na taj način oštetili su javno poduzeće i regionalnu jedinicu za oko 7,5 milijuna kuna.

Petero osumnjičenih je predano pritvorskoj jedinici PUZ-a, dok je ŽDO-u u Zagrebu podnijeto Posebno izvješće zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, opisanog u članku 337. st. 1. i 4. KZ-a.  



Pisane vijesti