Svečanost obilježavanja završetka radova u centralnom skladištu naoružanja i ubojne opreme MURAT

Danas, 22. studenog 2011. godine s počekom u 10,00 sati u Ravnateljstvu policije je održana svečana primopredaja tehničkog sustava za video nadzor centralnog skladišta oružja Ministarstva unutarnjih poslova.  

U sklopu obilježavanja završetka radova u centralnom skladištu naoružanja i ubojne opreme MURAT, danas, 22. studenog 2011. godine s počekom u 10,00 sati u Ravnateljstvu policije je održana svečana primopredaja tehničkog sustava za video nadzor centralnog skladišta oružja Ministarstva unutarnjih poslova kojeg je, uz financijsku potporu Europske unije, osigurao Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP). Riječ je o sofisticiranoj opremi za kontrolu kretanja koja funkcionira i u složenim meteo uvjetima. Svrha joj je doprinijeti sigurnost, ne samo na području na kojemu je oprema instalirana, već i šire.

Svečanoj primopredaji opreme, u ime UNDP-a, donirala je NJ. E. Luisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj, a u ime MUP-a RH opremu je primio Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Oboje su svojim govorom istaknuli važnost suradnje UNDP-a i MUP-a kao i važnost samog Projekta za policiju, ali i sve građane Republike Hrvatske.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez istaknuo je cilj ovog projekta, koji se odnosi na jačanje kapaciteta za kontrolu oružja, kao i sigurnosno upravljanje viškom oružja i streljiva. U nastojanju MUP-a da se osiguraju adekvatni uvjeti za skrb o oružju koje građani predaju policiji kroz različite projekte prevencije, ali i bolje brige za policijsko oružje za koje su građani Republike Hrvatske kroz poreze izdvojili novčana sredstva.

NJ. E. Luisa Vinton pozdravila je sve prisutne i naglasila zahvalu prema Europskoj uniji koja je doprinijela financijskim sredstvima završetku ovog projekta. Istaknuvši i vidljive rezultate u prikupljanju veće količine oružja za uništavanje. Također je izrazila  nastavak daljnje suradnje i jačanje partnerstva.

Suradnja MUP-a i UNDP-a započela je 2007 godine kroz provođenje kampanje prikupljanja oružja pod nazivom „Manje oružja, manje tragedije“, a ovo je jedna od tri komponente EU regionalnog projekta „Potpora SEESAC aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana „ u ožujku 2010. godine.

Na svečanoj primopredaji također su prisustvovali i Željko Fiolić, Ravnatelj uprave za razvoj, opremanje i potporu, Krunoslav Seiwerth, načelnik Sektora za tehničku potporu, i ostali predstavnici Ravnateljstva policije. Paolo Berizzi, predstavnik Delegacije Europske Unije u Republici Hrvatskoj,Vitelie Vremis, zamjenik stalne predstavnice UNDP-a,  te predstavnici Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Europi (SEESAC).



Pisane vijesti