Aktivnosti povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: ilustracija

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, na području Policijske uprave karlovačke, a u okviru kampanje Živim život bez nasilja, u četvrtak, 24. studenog i petak, 25. studenog provodit će se tematska edukacija učenika osmih razreda u pojedinim osnovnim školama na području Karlovačke županije.
U navedene dane policija će zajedno sa svojim partnerima provesti preventivne aktivnosti u cilju:

  • suzbijanja nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje
  • predstavljanja javnosti Protokola o postupanju u slučaju nasilja nad ženama i u obitelji (dužnosti državnih tijela kod slučajeva nasilja)
  • jačanja senzibiliteta građana kao i odlučnosti žrtava članova obitelji i drugih da prijave obiteljsko nasilje i prekinu šutnju o nasilju
  • podizanja svijesti kod svih građana da je nasilje u svim pojavnim oblicima neprihvatljivo društveno ponašanje koje će biti sankcionirano
  • obilježavanja značajnih međunarodnih i nacionalnih datuma vezanih za promociju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te kvalitetno medijsko izvješćivanje o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji.

Datum, 25. studeni su 1999. godine Ujedinjeni narodi službeno potvrdili kao Međunarodni dan eliminacije nasilja na ženama, a on se obilježava u znak sjećanja na sestre Patriu, Minervu i Mariju Teresu Mirabel koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici 1960. godine.