Reagiranje - slučaj Boljkovac

U povodu današnjih izjava odvjetnika Ante Nobila danih nakon odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske o ukidanju pritvora i istrage protiv Josipa Boljkovca

Foto: ilustracija

U povodu današnjih izjava odvjetnika Ante Nobila danih nakon odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske o ukidanju pritvora i istrage protiv Josipa Boljkovca iznosimo reagiranje.

Netočne su tvrdnje da su u predmetu protiv Josipa Boljkovca primijenjene odredbe „starog“ Zakona o kaznenom postupku zato što je to odgovaralo ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku u njegovoj predizbornoj kampanji.

Naime, radi objektivnog informiranja javnosti potrebno je istaknuti da ministar unutarnjih poslova, kao i bilo tko iz sustava policije, nije bio ovlašten donijeti spomenutu odluku.

Nakon kriminalističkog istraživanja, policija je podnijela kaznenu prijavu nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu te uhićenika dovela u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Nakon ispitivanja, osumnjičeniku je istražni sudac odredio mjeru pritvora. Ovakva dinamika procesuiranja rezultat je konzultacija sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, a ne autonomna odluka policije.

Također napominjemo da je, nakon privođenja, istražni sudac gotovo mjesec dana vodio istragu na čiji tijek i dinamiku policija kao i Ministarstvo unutarnjih poslova nemaju nikakav utjecaj. 

Na kraju, valja istaknuti da odluka Ustavnog suda ne znači odbačaj kazne prijave niti odustajanje od daljnjeg kaznenog postupaka.



Pisane vijesti