Akcija "Mir i dobro"

Foto: Ilustracija

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju "MIR I DOBRO", a koju će Policijska uprava međimurska na svom području provoditi u vremenu od 12. prosinca 2011. do 8. siječnja 2012. godine.  Ministarstvo unutarnjih poslova preventivnu akciju "Mir i dobro" tradicionalno provodi od 1993. godine.

 

I ove godine očekujemo da će građani, obilježavajući božićne i novogodišnje blagdane, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u velikom broju obilaziti vjerska središta, prisustvovati svetim misama, organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima te se posjećivati u obiteljskim domovima. Zbog dolaska naših građana iz inozemstva povećati će se promet na cestama, kao i broj putnika u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu te na graničnim prijelazima. Kao i dosad, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, a očekuje se i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja nedopuštena.Sve to ukazuje na potrebu pojačanih mjera sigurnosti.

 

Vrste pirotehničkih sredstava, prodaja i uporaba:

  • pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti - bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina
  • pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava i to osobama starijim od 16 godina
  • pirotehnička sredstva razreda III. čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava i to osobama starijima od 18 godina. Navedena pirotehnička sredstva III. razreda mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika od 27. prosinca do 1. siječnja.

 

Naročito je zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava

  •  II., III., razreda u periodu od 2. siječnja do 26. prosinca, tekuće godine
  •  u zatvorenim prostorima ili u prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi

Za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava propisana je novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od 20 tisuća do 40 tisuća kuna.

Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od tisuću do pet tisuća kuna .

U slučajevima nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava prekršitelji će biti procesuirani, a nedozvoljeni predmeti oduzeti.

 

Savjet građanima

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva,jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili  uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Zbog svega je izuzetno bitno djecu poučiti pravilnom načinu rukovanja petardama te mogućim posljedicama ozljeđivanja. No, najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.

 

Pozivamo sve građane da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a time i smanjenja mogućnosti ozljeđivanja građana, posebice djece, obavijeste  najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192.