Vijeće ministara pravosuđa i unutarnjih poslova

Predstavnici Republike Hrvatske, koja je 9. prosinca potpisala Pristupni ugovor EU, prvi puta su sudjelovali na formalnom Vijeću ministara pravosuđa i unutarnjih poslova u Bruxellesu.

Nakon potpisivanja pretpristupnog ugovora 09.12.2011. godine predstavnici Republike Hrvatske u svojstvu aktivnog promatrača počeli su sudjelovati u radu tijela Europske unije.

Dana 13. prosinca 2011. predstavnici MUP-a RH po prvi puta su sudjelovali na formalnom Vijeću ministara pravosuđa i unutarnjih poslova u Bruxellesu. 

Hrvatsku delegaciju predvodio je Veleposlanik – šef Misije RH pri EU u Bruxellesu, Nj.E. Branko Baričević u pratnji ravnatelja uprave za europske integracije i međunarodne odnose MUP-a  Filipa Dragovića.

Sastanku su prisustvovali i savjetnici za pravosuđe i unutarnje poslove iz Misije RH pri EU u Bruxellesu ( predstavnici MUP-a RH), Dario Dudas, Damir Hrlić i Hrvoje Vencl.

Vijeće je tijekom zasjedanja raspravljalo o nizu važnih tema koje se odnose na: proširenje i upravljanje Schengenskim područjem, Schengenski informacijski sustav, zajednički europski sustav azila (CEAS), globalni pristup migracijama i mobilnosti, pojačane migracijske tokove, europski vizni sustav, višegodišnji financijski okvir za područje unutarnjih poslova u periodu od 2014. – 2020. godine.

Isto tako Vijeće je usvojilo odluku o potpisivanju Sporazuma o razmjeni PNR podataka sa SAD-om, te niz zaključaka koji se odnose na:

  • sprječavanje i suzbijanje kriminala protiv kulturnih dobara,
  • jačanje suradnje i razmjene informacija u području krivotvorenja novca,
  • suradnju u području pravosuđa i unutarnjih poslova sa zemljama Istočnog partnerstva,
  • jačanje suradnje sa trećim zemljama u području sigurnosti na sportskim manifestacijama,
  • o suradnju između EU i zemalja istočne Europe u području droga,
  • o novim psihoaktivnim supstancama,
  • o intenziviranju provedbe Prümskih odluka,
  • o boljem korištenju SIS i SIRENE sustava. 

 

  



Pisane vijesti