Rezultati akcije „Manje oružja – manje tragedija“ u 2011. godini

Akcijom „Manje oružja - manje tragedija“, koju je Ministarstvo unutarnjih poslova organiziralo i provodi je u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj, a kampanja je financirana iz EU regionalnog projekta SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana, tijekom prošle 2011. godine na

 

Akcijom „Manje oružja - manje tragedija“, koju je Ministarstvo unutarnjih poslova organiziralo i provodi je u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj, a kampanja je financirana iz EU regionalnog projekta SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području zapadnog Balkana, tijekom prošle 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke građani su dragovoljno predali niže navedene količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava:

Vatreno oružje

Kategorija “A“

            - Automatsko - 25 kom   

            - Rasprskavajuće - 430 kom (ručne bombe - 184 kom, mine - 58 kom, ostalo - 188 kom)   

 

Kategorija “B“

            - Dugo i kratko vatreno oružje - 37 kom (repetirajuće - 14 kom, poluautomatsko - 7 kom, pištolji i revolveri - 16 kom)  

 

Kategorija “C“ i “D“ - 5 kom  

 

Streljivo - 47 283 kom

            - za dugo oružje - 46 865 kom     

            - za kratko oružje - 418 kom

 

Eksplozivi - 26,9 kg

 

Važno je napomenuti da su građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C dužni posjedovanje takvog oružja prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje ili onesposobljavanja.

Protiv osoba koje predaju takvo oružje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci ukoliko oružje predaju prije poduzimanja izvidnih radnji policije sukladno Zakonu o prekršajima i započinjanja izvida kaznenih djela te hitnih istražnih radnji sukladno Zakonu o kaznenom postupku, odnosno početka primjene policijskih ovlasti utvrđenih Zakonom o policiji.

Također je važno naglasiti da građani sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192 te će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu ili dogovoreno mjesto i prikupiti oružje.

Za sve dodatne informacije o ovoj Akciji, odnosno o dragovoljnoj predaji oružja, građani se mogu svakodnevno informirati putem posebne besplatne telefonske linije, na broj 0800 88 92.