Umirovljenici unutarnjih poslova u MUP-u

Vi ste dio sustava i obraćajte nam se za pomoć, jer smo mi vaša kuća, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Tonković poslušavši iznijete probleme. Također je naglasio da će MUP svojim umirovljenicima izaći u susret maksimalno, koliko je to god s obzirom na dane uvjete moguće. 

Foto: MUP

Prvi susret zamjenika ministra Evelina Tonkovića s članovima izvršnog odbora Zajednice udruga umirovljenika unutarnjih poslova, održan danas u sjedištu MUP-a, protekao je u vrlo pozitivnom i ljudskom ozračju. Uz zamjenika Tonkovića sastanku su u ime Ministarstva unutarnjih poslova prisustvovali i savjetnik ministra Josip Mihaljević, te načelnica Odjela za statusna pitanja i radno pravne odnose Gordana Tomić, dok su s druge strane stola mjesta zauzeli predsjednik Zajednica Jožef Pfeifer, njegov zamjenik Savo Eškičević, te predsjednici, odnosno članovi udruga umirovljenika diljem Hrvatske – Josip Semijalac, Željko Novaković, Darko Brnčić, Ivan Anić, David Bece, Stjepan Golubić, Antun Sačić i Milka Grgas.  

Uz početno predstavljanje uvjeta rada, problema i potreba Zajednice Udruga umirovljenika, svaki je prisutan umirovljenik ukratko prezentirao stanje u svojoj Udruzi, odnos s matičnom policijskom upravom i socijalni aspekt brige o potrebitim članovima i njihovim obiteljima. Ipak, glavne teme sastanka bile su socijalni položaj umirovljenika s posebnim osvrtom na mirovine, te nedostatak, odnosno potreba i način razvoja suradnje aktivnih i umirovljenih djelatnika unutarnjih poslova.

U javnosti prevladava mišljenje da su policijske mirovine basnoslovne, a ustvari su mizerne, rekao je predsjednik Pfeifer, podsjećajući kako su već tri puta smanjivane. Nadovezujući se na njegove riječi, zamjenik Eškičević napomenuo je kako se umirovljenike unutarnjih poslova tretira kao povlaštene i gura u razne kategorije, te da se privilegijom smatra i raniji odlazak u mirovinu, a što danas može biti i hendikep, budući da time mjesečna primanja postaju upola manja. Također, napomenuo je kako je mirovina, to osnovno imovinsko pravo, za većinu policijskih službenika i jedini prihod.  

Vi ste dio sustava i obraćajte nam se za pomoć, jer smo mi vaša kuća, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Tonković poslušavši iznijete probleme. Također je naglasio da će MUP svojim umirovljenicima izaći u susret maksimalno, koliko je to god s obzirom na dane uvjete moguće.

Najavljeno je da će jedna od važnih tema budućih susreta biti i edukacija, u čemu umirovljenici, kao iskusni pojedinci, mogu pomoći. Umirovljenici su se ponudili i za suradnju na raznim projektima, jer zbog znanja, iskustva i vremena za proučavanje tematike mogu biti od velike koristi. Općenito, sudionici sastanka su se složili kako treba raditi na poboljšanju odnosa onih koji su u mirovini i onih koji će sutra biti. Snaga nam mora biti da zajedno gradimo nove odnose, novi imidž hrvatske policije, rekao je Tonković, naglasivši pritom kako bi bila ludost u vjetar baciti godinama sakupljana znanja umirovljenika, koja je potrebno prenositi dalje, da novi kolege ne uče sve ispočetka, već samo nadograđuju.

Dotaknuli ste sve što nas tišti, direktno i otvoreno rekli što nas muči i očekujemo da će naša suradnja biti kako ste i najavili, zaključili su umirovljenici, spomenuvši pritom da ih je iskren pristup njihovim umirovljeničkim problemima uistinu dirnuo.



Pisane vijesti