Ministar Ostojić na obilježavanju Dana civilne zaštite

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sudjelovao je danas, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj,

Foto: MUP

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sudjelovao je danas, povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, na svečanoj sjednici Državne uprave za zaštitu i spašavanje upriličenoj u Muzeju suvremene u umjetnosti u Zagrebu.

Nakon himne i minute šutnje za sve poginule pripadnike civilne zaštite uslijedilo je uključenje videolinkom načelnika Državnog centra 112 Zorana Šimića koji je demonstrirao, pokaznom vježbom, početak i tijek akcije nakon pada aviona. Uzvanici su imali prilike pogledati i video-prilog sa simulacijsko-pokazne vježbe zaštite i spašavanja.

Uslijedili su prigodni govori, a nazočnima su se, uz čestitke svim pripadnicima civilne zaštite koji slave svoj dan, obratili pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić, ravnatelj Državne Uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić te ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić.

Pročelnik Kalinić s ponosom je istaknuo kako unutar Ureda za upravljanje u hitnim situacijama danas postoji i osnovano Zapovjedništvo civilne zaštite Grada Zagreba sa sedamnaest zapovjedništava civilnih gradskih četvrti. Osnovane su i obučene Specijalistička postrojba civilne zaštite i spašavanja iz ruševina te Specijalistička postrojba za zaštitu i spašavanje iz vode, a u procesu osnivanja su i specijalističke postrojbe za logistiku. Ovom prilikom Kalinić je najavio svečani mimohod i postrojavanje postrojbi civilne zaštite na glavnom gradskom trgu ove subote.

Nakon što je uzvanike upoznao sa poviješću sustava civilne zaštite te ulogom i značajem civilne zaštite tijekom i nakon Domovinskog rata, ravnatelj Državne Uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić osvrnuo se na aktualnije teme. Tako je objasnio da bi novi administrativni okvir civilnoj zaštiti trebao omogućiti veću samostalnost i optimalne uvjete za kreiranje razvojne strategije i provođenje operativnih priprema kojima je krajnji cilj sigurnost ljudi i zaštita života, zdravlja i materijalnih dobara. Podsjetio je i kako RH trenutno predsjeduje Europskim forumom za smanjenje rizika katastrofa te Otvorenim parcijalnim sporazumom za smanjenje opasnosti od velikih katastrofa Vijeća Europe.

Čestitajući Dan civilne zaštite svima koji ga slave, ministar unutarnjih poslova ukazao je na sličnost između poziva pripadnika civilne zaštite i policijskog poziva: „Vama pripadnicima civilne zaštite kao i policijskim službenicima na isti način vaše odlike, vrline i vještine daju poseban položaju u društvenoj zajednici i vjerujem da ćete ostati ustrajni da svojim dobrovoljnim djelovanjem ukažete da plemenitost nije izgubljena. Vi ste velika snaga Hrvatske, vi ukazujete na ono najbolje što Hrvatska ima u trenucima kada dođe do nesreće ili katastrofe.“ Ovu je priliku ministar iskoristio i kako bi usporedio kvalitetu organizacije civilnih službi u Republici Hrvatskoj: „Vidljivo je da se kvaliteta razlikuje. Naša nastojanja i mogućnosti moraju biti usmjerene upravo prema njihovom ujednačavanju. Ako sustav civilnih službi negdje može kvalitetno funkcionirati onda nema opravdanja da se u nekim drugim gradovima to isto ne primjenjuje. Stoga želim naglasiti  da ćemo o tome razgovarati. Ne želim da u Hrvatskoj igramo na kartu sreće već na kartu spremnosti. Na taj način pokazuje se je li država u najtežim trenucima spremna pomoći svojim sugrađanima jer oni to i očekuju“, rekao je ministar Ostojić.

Središnji dio svečanosti zauzela je dodjela Godišnjih nagrada za posebne zasluge u razvoju sustava zaštite i spašavanja te iskazanu osobnu požrtvovnost u provedbi zaštite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara. Ove nagrade dodjeljuju se pojedincima, pravnim osobama ili skupini osoba. Ovogodišnjim dobitnicima nagrade Državne uprave za zaštitu i spašavanje uručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Dobitnici godišnjih nagrada za 2011. godinu su: Aljoša Ladašić, volonter gradskog Crvenog križa Rijeka, Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Gospić te Klub podvodnih aktivnosti „Drava“ iz Varaždina.

Istaknutim i požrtvovnim pojedincima dodijeljene su ovom prilikom i pohvalnice ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadrana Perinića te pohvalnice zapovjednika Civilne zaštite Republike Hrvatske Stjepana Huzjaka.

U cilju podizanja svijesti o postojanju prijetnji prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa DUZS pokreće aktivnosti kojima se djeca i mladi educiraju o mogućim prijetnjama od katastrofa i velikih nesreća te u sustavu zaštite i spašavanja u RH. Uprava je stoga objavila natječaj za izradu likovnih, lateralnih i video-foto radova djece i mladih svih uzrasta te djece i mladih s posebnim potrebama na temu „Katastrofa i snaga zaštite i spašavanja“. Neke od nagrađenih lateralnih radova recitirale su na svečanosti autorice i učenice OŠ Lovre pl. Matačića, dok su ponajbolji likovni radovi bili izloženi u predvorju Muzeja. Svečanost sjednice poprimila je poseban ton uz glazbene brojeve koje su na gitarama izveli učenici Glazbene škole Vatroslav Lisinski.

Danas ali i tijekom sljedećeg tjedna Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se u više gradova Republike Hrvatske svečanim sjednicama i smotrama postrojbi civilne zaštite.



Pisane vijesti