Primopredaja zaštitne opreme za javni red i mir

Drago nam je što smo vam uručili ovaj dar, iako se iskreno nadam da ćete se njime morati rijetko služiti, riječi su Valentina Geschera, stalnog predstavnika Veleposlanstva SR Njemačke u Hrvatskoj.  

Valentin Gescher, stalni predstavnik Veleposlanstva SR Njemačke u Hrvatskoj i Dražen Vitez, v.d. glavnog ravnatelja policije potpisali su danas darovnice i odmah potom izvršili službenu primopredaju, odnosno pregled opreme, koju je u prethodnoj godini  MUP-u RH doniralo Savezno ministarstvo unutarnjih poslova SR Njemačke. Riječ je o kompletima zaštitne opreme za javni red i mir, vrijednosti 100 tisuća eura, a ova je donacija samo nastavak desetljetne intenzivne i plodonosne suradnje interventnih policija dvaju ministarstava. Takvi partnerski odnosi i bliska suradnja zasnivaju se, temeljem Protokola o pružanju pomoći u obrazovanju i opremanju policije, na prenošenju opreme i znanja kroz seminare i redovite radne posjete. I današnja svečanost primopredaje donirane opreme upriličena je u sklopu redovnog dvodnevnog službenog posjeta izaslanstva Saveznog ministarstva unutarnjih poslova SR Njemačke hrvatskim kolegama, a prethodio joj je koordinacijski sastanak na kojem su predstavnici izaslanstava dvaju ministarstava dogovorili aktualnu i planiranu suradnju na području pomoći u edukaciji i opremi za interventnu policiju u tekućoj, 2012. godini. Sastanku su s njemačke strane prisustvovali Jürgen Schubert, inspektor interventne policije SR Njemačke, Uwe Lührig, predsjednik centralne policijske direkcije u Pokrajini Niedersachsen i  Dieter Balcerek, službenik za međunarodne projekte i financije, dok su u ime MUP-a RH sudjelovali Dražen Vitez, v. d. glavnog ravnatelja policije, Dubravko Teur, načelnik Uprave policije, Sandra Veber, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije i Josip Turkalj, zapovjednik Zapovjedništva interventne policije.

Nakon potpisivanja darovnica, Dražen Vitez je istaknuo kako je na netom završenom sastanku dogovorena daljnja suradnja dviju policija na svim poljima. Pred nama su još veliki izazovi, puno učenja i razmjene znanja, ali kao iskreni prijatelji i partneri vjerujem da ćemo to i ostvariti, rekao je Vitez, zahvalivši pritom na pružanju potpore policiji i Republici Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji. Na riječi v.d. glavnog ravnatelja policije nadovezao se Valentin Gescher kazavši kako će uskoro i Hrvatska biti dio EU, čime ćemo postati obitelj. Također, istaknuo je važnost policijske suradnje na svim poljima i podsjetio kako građani očekuju sigurnost.

Drago nam je što smo imali priliku uručiti vam ovaj dar, iako moram reći kako se iskreno nadam da ćete se njime morati rijetko služiti, zaključio je stalni predstavnik Veleposlanstva SR Njemačke u Hrvatskoj Gescher.  

Pri pregledu, održana je i kratka prezentacija donirane opreme. Tom je prilikom, inspektor interventne policije SR Njemačke Jürgen Schubert pojasnio svojstva pojedinih dijelova opreme, te naveo u kojim se situacijama kompleti zaštitne opreme za javni red i mir, koji služe za zaštitu od udaraca raznim vrstama hladnog oružja, koriste. Svrha opreme je zaštita, ali i mobilnost kako bi se policijski službenici brzo mogli suočiti s potencijalnim prijestupnicima, rekao je Schubert i dodao da  interventni policajci trebaju biti borci, ali i dobro izgledati, završno istaknuvši kako oni nisu tu da zastraše, već da obave svoj posao.

Ovakvim procesom obnavljanja za rad nužne opreme najzadovoljniji su pripadnici naše Interventne policije, koji napominju da bez njega ne bi bilo kvalitetne policijske obuke, a u konačnici niti kvalitetnih policijskih službenika Interventne policije. Naime, interventna policija specijalističke obuke provodi s kompletnom opremom ne bi li se stvorili što realniji situacijski uvjeti i time interventnim policajcima omogućilo da svoje zadaće obavljaju što kvalitetnije.   



Pisane vijesti