FOTO: Međunarodna simulacijska vježba u sklopu IPA regionalnog projekta DET - ILECUs II

Policijska suradnja: borba protiv organiziranog kriminaliteta, odnosno trgovine opojnim drogama i prevencija terorizma naziv je međunarodne simulacijske vježbe rješavanja slučaja prekograničnog-organiziranog kriminaliteta s naglaskom na međunarodnu policijsku razmjenu podatakakoja se od 7. do 9. ožujka održava usklopu IPA regionalnog projekta DET - ILECUs II u Uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu. 

 

Foto: MUP

Policijska suradnja: borba protiv organiziranog kriminaliteta, odnosno trgovine opojnim drogama i prevencija terorizma naziv je međunarodne simulacijske vježbe rješavanja slučaja prekograničnog-organiziranog kriminaliteta s naglaskom na međunarodnu policijsku razmjenu podataka koja se od 7. do 9. ožujka održava u sklopu IPA regionalnog projekta DET - ILECUs II u Uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu.

Ova međunarodna vježba, organizirana  u realnim uvjetima, pokazala je visoku razinu policijske međunarodne suradnje kroz simulaciju rješavanja slučaja prekograničnog kriminaliteta u  tri države: Hrvatske, Austrije i Crne Gore, a u svojem završnom dijelu prikazanom u četvrtak,  8. ožujka kulminirala je simulacijom, učinkovitim djelovanjem specijalne policije uz korištenje helikoptera kod uhićenja počinitelja kaznenog djela.

Inače, u samoj vježbi sudjelovalo je pedesetak sudionika. Uz predstavnike hrvatske policije tu su bili i predstavnici policija Austrije, Crne Gore, EUROPOL-a, Rumunjske i Slovenije. Također, simulacijska vježba je bila organizirana radi utvrđivanja i jačanja standarda međunarodne policijske razmjene podataka, jačanja koordiniranog  pristupa razmjeni podataka u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala u uvjetima punopravnog članstva naše zemlje Hrvatske u EU. Provedena je fingiranjem postupanja jedinica za koordinaciju službi za provedbu zakona (engl. ILECU-International Law Enforcement Coordination Units) Hrvatske, Crne Gore i Austrije.

Vježbi su nazočili direktor kriminalističke policije i zamjenik glavnog ravnatelja austrijske policije Franz Lang te zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić ujedno i izaslanik v.d. glavnog ravnatelja policije. Za pripremu i neposrednu realizaciju aktivnosti bio je zadužen načelnik Odjela za međunarodnu policijsku suradnju i zamjenik jedinice za provedbu DET ILECU II projekta u RH Marijo Rošić.

Nositelji provedbe ovoga hvale vrijednoga projekta međunarodne policijske suradnje su Savezno Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke. Sam projekt pak financiran je sredstvima EU dok su države korisnice projekta uz Hrvatsku, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Albanija.

Inače, IPA regionalni projekt Europske unije DET - ILECUs II provodi se u četiri komponente: prva je povećanje strateške i operativne suradnje na regionalnoj i međunarodnoj razini  između tijela za provedbu zakona i pravosudnih tijela, druga se odnosi na poboljšanje razmjene, širenja i upotrebe informacija od regionalne i međunarodne važnosti; treća na poboljšanje i ažuriranje metoda zamrzavanja i konfiskacije prihoda stečenih i proizašlih iz djelatnosti organiziranog kriminala/terorizma, a četvrta na jačanje i konsolidacija Jedinica za koordinaciju službi za provedbu zakona (ILECU).

MUP RH je tijekom  2011. godine sredstvima EU opremio središnji nacionalni ILECU ured, kontakt točke u Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu financija te uspostavio sigurne kanale za komunikaciju.

Ulogu središnjeg nacionalnog ILECU ureda obavlja Odjel za međunarodnu policijsku suradnju u Upravi kriminalističke policije u sklopu kojega djeluju Interpol, Europol, Telekomunikacijski centar Interpola i Europola - 24/7 služba i posredstvom kojega se već sada razmjenjuje više od 120.000 poruka na godišnjoj razini. Nakon uspostave nacionalnog S.I.Re.N.E. ureda očekuje se porast obima posla i do četiri puta.

U završnom obraćanju sudionicima Franz Lang je istakao odličnu organizaciju cjelokupna vježbe i pohvalio iznimno dobru suradnju hrvatske i austrijske policije.

Voditelj projektnog ureda za realizaciju projekta DET ILECU II Andreas Hofbauer je istakao kako će sa svim rezultatima o provedenoj vježbi upoznati Europsku komisiju. 

Vježbu u Valbandonu pratila je i austrijska nacionalna televizijska kuća ORF koja je snimila reportažu. Svi materijali sa vježbe biti će dostupni i drugim televizijama u Europi. 



Pisane vijesti