Sindikati MUP-a sastali se sa zamjenikom ministra

Predstavnici Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Općeg sindikata te Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika sastali

Foto: MUP

Predstavnici Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Općeg sindikata te Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika sastali su se danas u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova sa zamjenikom ministra Evelinom Tonkovićem i tajnikom Kabineta ministra Vladom Dominićem kako bi razgovarali o Prijedlogu novog Zakona o policiji.

Kako je objasnio zamjenik ministra gospodin Tonković, izrada Prijedloga novog Zakona bila je dinamičan proces. U svom obraćanju, zamjenik Tonković informirao je koordinaciju sindikata MUP-a o tome koja ministarstva nisu imala nikakvih primjedbi na spomenuti Prijedlog, a koja ministarstva i državne institucije jesu. Neke primjedbe i prijedlozi prihvaćeni su u potpunosti, drugi, uključujući i primjedbe i prijedloge sindikata, pak djelomično pa su temeljem toga i određene odredbe Prijedloga Zakona izmijenjene na odgovarajući način. Ipak, određene primjedbe i prijedlozi nisu bili prihvaćeni pa je zamjenik ministra iznio argumente i obrazložio neprihvaćanje istih.

Predstavnici sindikata izrazili su svoje žaljenje što većina njihovih prijedloga nije bila prihvaćena. Ipak, naveli su kako su svjesni činjenice da MUP nije jedini koji može prihvaćati primjedbe i prijedloge već da je za to potrebna suglasnost ostalih ministara i članova Vlade. Stoga su, objasnio je predsjednik Općeg sindikata MUP-a Siniša Mihelić, sindikati Vladi RH uputili dopis sa svojim primjedbama i prijedlozima kako bi ih ona mogla detaljnije razmatrati.

Na kraju sastanka, zamjenik Tonković objasnio je kako se u Ministarstvu unutarnjih poslova, po nalogu ministra, i dalje vrijedno radi na dograđivanju pravne zaštite policijskih službenika. „Doći će do izmjene Zakona o prekršaju koji je predan u zakonitu proceduru, doći će i do određenih korekcija u opisima kaznenih dijela napada na službenu osobu i sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti. Stoga vas molim da se u kratkom periodu ponovo sastanemo i razgovaramo o toj važnoj temi kako bi kroz zajedničku suradnju napravili zahtjev i uputili ga prema nadležnim tijelima te vidjeli što još možemo učiniti da bismo poboljšali pravnu zaštitu policijskih službenika i stvorili im bolji osjećaj zaštićenosti i sigurnosti“, zaključio je na kraju zamjenik Tonković.



Pisane vijesti