Veleposlanik Slovačke posjetio ministra Ostojića

U velikom salonu Ministarstva unutarnjih poslova danas je održan nastupni posjet NJ. E. veleposlanika Republike Slovačke Romana Supeka, ministru Ranku Ostojiću. Pored njih posjetu su bili prisutni i tajnik kabineta ministra Vlado Dominić te policijski časnik za vezu Michal Kopčik.

U velikom salonu Ministarstva unutarnjih poslova danas je održan nastupni posjet NJ. E. veleposlanika Republike Slovačke Romana Supeka, ministru Ranku Ostojiću. Pored njih posjetu su bili prisutni i tajnik kabineta ministra Vlado Dominić te policijski časnik za vezu Michal Kopčik.

Veleposlanik Supek ovom je prilikom izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom naše dvije zemlje koju ocijenjuje prijateljskom. Kao bazu dosadašnje plodonosne suradnje istaknuo je ugovore kojima je ta suradnja dobila i pravne temelje kao što su Sporazum Republike Hrvatske i Slovačke o policijskoj suradnji, Protokol o suradnji tijekom turističke sezone i dr. Prema njegovim riječima svi ugovori potpisani od strane naših dviju zemalja uredno se realiziraju te obzirom da Hrvatsku smatraju vrijednim partnerom nada se da će se ona u budućnosti još više produbiti. 

Ministar Ostojić je zahvalio veleposlaniku na njegovim riječima i istaknuo kako u suradnji naših dviju zemalja ne postoje otvorena pitanja čime je ona znatno olakšana. Osvrnuo se i na pozitivnu suradnju tijekom turističke sezone kroz prisutnost slovačkih policajaca na našoj obali. " Velik broj slovačkih turista posjećuje našu zemlju svake godine i njihova je sigurnost jedna od zadaća naše policije." istaknuo je ministarIskoristio je priliku kako bi zahvalio Slovačkoj Republici na potpori i naporima koje je uložila kako bi pomogla Hrvatskoj na njezinom putu u članstvo Europske unije o čemu je detaljno informiran kako od strane svojih prethodnika tako i od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Slovački veleposlanik iskoristio je ovaj susret kako bi našem ministarstvu ponudio pomoć u ostvarenju uvjeta za ulazak naše zemlje u sustav schengena. Istaknuo je kako je i sama Slovačka morala odraditi velik posao obzirom na dugačku kopnenu granicu sa Ukrajinom koju su morali pojačati kako bi zadovoljili uvjete schengena. Istaknuo je kako iskustva koja su oni stekli na tom polju mogu koristiti Hrvatskoj kako se sama ne bi morala boriti sa problemima na koje je Slovačka nailazila i uspješno riješila.

„Znamo da nam preostaju mnoge prepreke za ostvarenje Schengenskog akcijskog plana, a uz Vašu pomoć nadam se da ćemo u tome i uspjeti.“ Tim riječima ministar Ostojić odgovorio je na ponudu slovačkog veleposlanika rekavši kako se nada da će ovo ministarstvo do kraja godine obaviti većinu posla koji nam predstoji, a koji se odnosi na hrvatski granični sustav i na Schengenski akcijski plan.

Na završetku posjeta veleposlanik je još jednom pohvalio suradnju sa hrvatskom policijom naglasivši kako do sada nije bilo niti jedne pritužbe od strane slovačkih turista već su dapače pohvalili rad i pristup hrvatske policije u slučajevima kada je njihova intervencija bila potrebna. „Percepcija u javnosti je pozitivna.“ riječi su kojima je slovački veleposlanik završio posjetu.



Pisane vijesti