Prijedlog novog Zakona o policiji i pred Europsku komisiju

Prilikom jučerašnjeg posjeta šefa Delegacije Europske unije u RH paula Vandorena ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću 

Ministar Ostojić i načelnik odjela za međunarodne odnose Berislav Mance jučer su u nastupni posjet primili šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paula Vandorena koji je u posjetu stigao u pratnji savjetnika Paola Berizzia te atašea Špele Cimerman.

Nakon uvodnih pozdrava i izraza dobrodošlice razgovor je usmjeren na raspravu o temama iz domene Ministarstva unutarnjih poslova, a koje su bitne za ostvarivanje uvjeta punopravnog članstva RH u Europskoj uniji kao i njezinom ulasku u Schengenski sustav nakon ulaska u članstvo.

Pored prijedloga novog Zakona o policiji o kojem Europska Komisija mora dati svoje mišljenje, što je potvrdio i sam ministar istaknuvši kako bez mišljenja i odobrenja Komisije, prijedlog zakona neće biti proslijeđen na ocjenu Vladi, razgovor se vodio i o borbi protiv organiziranog kriminala, borbi protiv terorizma, upravljanju granicom te problemu liste birača koja nije ujednačena sa brojem stanovnika. Za svaku od navedenih tema ministar je istaknuo kako su već poduzeti određeni koraci  da se učinkovitost policije na tim poljima poveća te da se zadovolje standardi koje Europska unija zahtjeva.

Razgovor se poveo i o kriminalističkoj policiji za koju je ministar Ostojić naveo da neće biti promjena u njezinoj strukturi kako se najavljivalo već će se u okviru postojeće strukture formirati dva nova odjela, odjel koji će se baviti djelima ratnog profiterstva i odjela specijaliziranog za rješavanje neriješenih slučajeva. Istaknuo je „Vizija MUP-a nije da stvaramo povoljnu statistiku, već da stvorimo bolju sliku policije.“ Po njegovim riječima jedan od prioriteta policije je i povećanje broja razotkrivenih djela.

          



Pisane vijesti