Oprezno sa neeksplodiranim minsko-eksplozivnim sredstvima

Ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte na otvorenom prostoru u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.

 

Foto: Ilustracija

Ovog vikenda građani su Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj prijavili tri pronalaska neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava.

Na području Gline je pronađena trenutna tromblonska mina, na području Petrinje dva ručna bacača raketa, a na području Sunje ručna bomba. Sva ubojita sredstva policijski službenici protueksplozijske zaštite su uklonili s mjesta pronalaska i preuzeli te će sva sredstva biti uništena.

U subotu, 17. ožujka, nakon dojave o pronalasku minsko-eksplozivnog sredstva u mjestu Kompolje Koreničko, Općina Plitvička Jezera, na mjesto događaja izašli su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske, koji su utvrdili da se radi o vježbovnoj protupješadijskoj antimagnetnoj mini VPMA-3. Pronađena mina je pohranjena u skladište do uništenja.

U petak, 16. ožujka, policijski službenici PU požeško-slavonske su zaprimili dojavu 44-godišnjaka da je u Pleternici u Ulici Josipa Kozarca u svom vrtu pronašao granatu. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu utvrdio je da je riječ o minobacačkoj mini call. 60 mm zaostaloj iz II. svjetskog rata. Mina je izuzeta  bit će naknadno uništena. 

Upozoravamo
Ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte na otvorenom prostoru u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.

Podsjećamo vas da je u tijeku akcija „Manje oružja - manje tragedija“ te da vam je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.   

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.



Pisane vijesti