Čak 27 posto djece u automobilu se vozi na nepropisan način

Navedenim nadzorima je obuhvaćeno oko 150 djece. Od toga 60 posto djece starosti do 5 godina u automobilima se prevozilo na propisani način - u dječjim sjedalicama i 53 posto djece starosti od 5 do 10 godina se prevozi na propisani način - u dječjim sjedalicama ili na postoljima, a čak 27 % djece ili njih 40 se u osobnom automobilu prevozilo na potpuno nepropisan način, bez korištenja dječje sjedalice ili postolja

Foto: PU virovitičko-podravska
S obzirom na praksu roditelja o načinu prijevoza djece u osobnim automobilima, Policijska uprava virovitičko-podravske odlučila je pokrenuti niz akcija u cilju povećanja broja djece koja se u osobnim automobilima prevoze na propisani način.
Stoga je od na području policijske uprave provedeno šest preventivnih akcija nadzora prijevoza djece u osobnim automobilima u blizini dječjih vrtića i osnovnih škola u Orahovici, Slatini, Suhopolju, Virovitici i Pitomači. Vozačima koji su djecu prevozili na nepropisni način uručeni su edukativni leci ili edukativne knjižice „Auto sjedalice – uvijek i svuda“.
Navedenim nadzorima je obuhvaćeno oko 150 djece. Od toga 60 posto djece starosti do 5 godina u automobilima se prevozilo na propisani način -  u dječjim sjedalicama i 53 posto djece starosti od 5 do 10 godina je prevoženo na propisani način, u dječjim sjedalicama ili na postoljima, a čak 27 % djece ili njih 40 se u osobnom automobilu prevozilo na potpuno nepropisan način, bez korištenja dječje sjedalice ili postolja, pa čak bez korištenja sigurnosnog pojasa, dok je 12 posto djece prevoženo nepropisno, ali barem uz korištenje sigurnosnog pojasa.
Kako navedeni podaci potvrđuju potrebu aktivnog pristupa ovoj problematici, policijski službenici za prometnu preventivu su već započeli sa preventivnim aktivnostima u odgojnim skupinama u dječjim vrtićima i na roditeljskim sastancima kojima će se djeci i njihovim roditeljima prezentirati važnost korištenja dječjih sjedalica i opasnosti koje prijete djeci koja se ne prevoze u dječjim sjedalicama ili na postoljima.
Podsjećamo, Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da su se djeca starosti do 5 godina dužna prevoziti na stražnjem sjedalu, u propisno pričvršćenim sigurnosnim sjedalicama, uz izuzetak mogućnosti prijevoza djeteta do 2 godine starosti u dječjim sjedalicama na prednjem suvozačkom sjedalu, uz uvjet da je okrenuto u smjeru suprotnom od smjera vožnje i da su zračni jastuci, ukoliko su ugrađeni, na suvozačkom sjedalu isključeni. Djeca starosti od 5 do 12 godina se moraju prevoziti na stražnjem sjedalu propisno vezana sigurnosnim pojasom, uz korištenje posebnog postolja prilagođenog visini djeteta.
No, odluci roditelja o propisanom načinu prijevoza djeteta u osobnom automobilu bi ipak prvenstveno trebao biti razlog sigurnost djeteta, a ne izbjegavanje plaćanja novčane kazne.


Pisane vijesti