„Što znate o Somaliji?“

U Knjižnici i čitaonici Kutina danas je završila osmodnevna radionica Što znate o Samaliji?. Radionicu su organizirali djelatnici Prihvatilišta za tražitelje azila, koja je dio planiranog ciklusa prezentacija na temu „Upoznavanje građana grada Kutine sa tražiteljima azila i njihovim zemljama podrijetla.“ 

Foto: MUP

U Knjižnici i čitaonici Kutina danas je završila osmodnevna radionica Što znate o Samaliji?. Radionicu su organizirali djelatnici Prihvatilišta za tražitelje azila, koja je dio planiranog ciklusa prezentacija na temu „Upoznavanje građana grada Kutine sa tražiteljima azila i njihovim zemljama podrijetla.“

Cilj prezentacije je upoznavanje lokalnoga stanovništva s različitim kulturama iz kojih dolaze tražitelji azila kako bi se približile razlike u običajima i kulturi, ali i približile sličnosti u svakodnevnom životu različitih naroda.

Prezentaciju je pred 50-ak zainteresiranih građana otvorio djelatnik Prihvatilišta za tražitelje azila Krešimir Vorša, po zanimanju profesor geografije, koji je naveo osnovne geografske podatke o Somaliji.

Tražitelj azila prezentirao je način života u Somaliji. Naglasak je stavljen na tamošnje običaje, način pripreme hrane, upoznavanje mladića i djevojaka i sklapanje braka, kao i koliko su zastupljeni moderni, a koliko tradicionalno odnosi u društvu, koje se knjige tamo čitaju i kakva se glazba sluša. Obučen u tradicionalnu somalijsku nošnju u pratnji nekoliko djevojaka i mladića iz Somalije, također tradicionalno odjevenih, pričao je i o načinu školovanja i obrazovanja te o odnosu roditelja i djece i načinu odgoja djece.

Potrebno je naglasiti kako je predavač aktivno govorio arapski i engleski jezik, a događaju je prisustvovala i prevoditeljica za arapski jezik Fatiha Mihatović.

Nakon pitanja prisutnih građana i završetka prezentacije poslužene su „malawah“ - palačinke pečene na tradicionalni somalijski način uz koje je nastavljeno zajedničko druženje.

Također, danas je u sportskoj dvorani Prihvatilišta za tražitelje azila ženski zbor „Dunje“ iz Kutine otpjevao je šest kompozicija ispred 30-ak zainteresiranih tražitelja azila.



Pisane vijesti