Održan MARRI regionalni forum

Izaslanstvo MUP-a RH sudjelovalo je danas na forumu Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), održanom u Beogradu. 

Izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova RH, u čijem su sastavu bili i pomoćnica ministra za upravne i inspekcijske poslove Ines Krajčak i tajnik Kabineta ministra Vlado Dominić, sudjelovalo je danas na forumu Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), održanom u Beogradu.

 Forum je otvorio Ivica Dačić, zamjenik predsjednika Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Srbije, a osim prezentacije jednogodišnjih aktivnosti, koju je održao direktor MARRI regionalnog centra Trpe Stojanovski, sudionici foruma imali su prilike ćuti i kratka izlaganja predstavnika ostalih MARRI država članica, odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

Na kraju foruma, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović preuzeo je od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije predsjedanje MARRI inicijativom na idućih 12 mjeseci i predstavio prioritete BiH za to razdoblje.

Regionalna inicijativa za migracije, azil i izbjeglice (MARRI) bavi se migracijskom problematikom na području jugoistočne Europe, zapadnog Balkana promicanjem cjelovitijeg, integriranijeg i suvislijeg pristupa problemima azila, migracija, upravljanja granicom, viznim sustavom i povratkom izbjeglica u cilju postizanja međunarodnih i europskih standarda. MARRI je osnovan 2003. godine u kontekstu Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu. Od srpnja 2004. godine ta Inicijativa je pod regionalnim vlasništvom kao dio Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Regionalni centar MARRI-a otvoren je u Skopju u rujnu 2004. kao tajništvo regionalnog foruma MARRI.



Pisane vijesti