IBPC - Osmi međunarodni sastanak Radne skupine za vizni režim i uvjete ulaska u zemlju

Foto: PU karlovačka

Danas, 10. travnja 2012. godine u Policijskoj upravi karlovačkoj u Karlovcu, održan je Osmi sastanak Radne skupine za vizni režim i uvjete ulaska u zemlju u sklopu Međunarodne konferencije graničnih policija (IBPC).

Na današnjem sastanku ispred Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije sudjelovali su predsjedavajući Radne skupine gospodin Gilio Toić Sintić, načelnik Odjela za susjedne zemlje te gospodin Denis Kukec policijski službenik za graničnu suradnju u Odjelu za susjedne zemlje, a ispred PU karlovačke načelnik Josip Ćelić te načelnik Odjela za granicu Zdenko Vaško. Uz hrvatske predstavnike na sastanku su sudjelovali po jedan predstavnik granične policije Republike Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije te ICMPD-a.

Glavne teme Osmog sastanka bile su procedura kontrole viza i putnih isprava na graničnim prijelazima, uporaba informacijskog sustava i tehničke opreme, procedura izdavanja viza na graničnim prijelazima, profilacija putnika, edukacija i dr.

Naime, ova Međunarodna konferencija graničnih policija osnovana je u sklopu Budimpeštanskog procesa sredinom 1993. godine u Budimpešti, a od listopada 2004. godine ovom radnom skupinom presjeda Ravnateljstvo policije RH, odnosno Uprava za granicu. Njezin općeniti cilj je razmjena podataka i iskustava graničnih policija između zemalja sudionica ove Konferencije kako bi se postigla najbolja praksa na područjima vezanim uz nezakonite migracije, obrazovanje i stručno usavršavanje, graničnu kontrolu, borbu protiv krijumčarenja droga, vizni režim, uvjete ulaska u zemlju i sl.