Pješaci i vozači mopeda, motocikla i bicikla - OPREZ !

Dolaskom proljeća i povoljnijih vremenskih uvjeta započinje sezona intenzivnijeg odvijanja prometa na cestama na kojima se očekuje i pojačan broj vozača mopeda, motocikla i bicikla, ali i pješaka

Upravo ove sudionike u prometu želimo podsjetiti, jer statistički pokazatelji za 2011. godinu u odnosu na 2010. godinu, govore o povećanju ukupnog broja prometnih nesreća u kojima je sudjelovala ova najugroženija skupina sudionika u prometu, poradi čega će policija kroz preventivno, ali i pojačano represivno djelovanje u cestovnom prometu tijekom 2012. godine nastojati taj broj nesreća smanjiti.

Tijekom 2011. godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke smrtno su stradala 3 pješaka, što je nepromijenjeno u odnosu na 2010. godinu. Pješaci su tijekom 2011. godine sudjelovali u ukupno 68 prometnih nesreća, što je za 10 prometnih nesreća ili 17,2 posto više, a sami su prouzrokovali 14 nesreća ili 20,5 posto.  

Sudjelovanje pješaka u prometu i nadalje možemo okarakterizirati njihovim nediscipliniranim ponašanjem u prometu. Uz to, veliki utjecaj na njihovu sigurnost u prometu na cestama ima i njihova nedovoljna uočljivost u prometu, posebice noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, kada neznatan broj pješaka koristi neki od izvora svjetlosti ili oznake od reflektirajućeg materijala.

Nadalje, u ukupno 80 prometnih nesreća u kojima su tijekom 2011. godine sudjelovali vozači mopeda i motocikla, vidljivo je da je u odnosu na 2010. godinu broj prometnih nesreća veći za 10 ili 14,2 posto. U tim prometnim nesrećama poginule su 2 osobe, dok u 2010. godini nije poginula niti jedna osoba. Istovremeno su teže ili lakše ozlijeđena 73 sudionika, odnosno 35,1 posto više nego u 2010. godini.

Što se tiče korištenja zaštitne kacige vozača i putnika na mopedima i motociklima, proizlazi da tijekom 2011. godine 18,6 posto nastradalih vozača i putnika na motociklima i mopedima nije koristio zaštitnu kacigu,što je i dalje  ispod cilja zacrtanog Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske od 2011. do 2020. godine, a kojim se teži 98-postotnom korištenju zaštitnih kaciga.

Biciklisti, kao jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu na cestama, tijekom 2011. godine sudjelovali su u ukupno 97 prometnih nesreća, što je za 14 nesreća ili 16,8 posto više nego u 2010. godini, dok je tijekom 2011. godine, kao i u 2010. godini, evidentiran jedan smrtno stradali biciklist.

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke će u nadolazećem razdoblju provoditi niz mjera i aktivnosti usmjerenih upravo na zaštitu ove najugroženije skupine sudionika u prometu, a sve s ciljem njihove zaštite i povećanja stanja sigurnosti.

Ostalim vozačima skrećemo pozornost na pojačanu prisutnost ovih kategorija sudionika u prometu, odnosno pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost uslijed oduzimanja prednosti prolaska motociklistima

 

Napominjemo:

 - Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, u razdoblju zimskog računanja vremena, dok na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Novčanom kaznom od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno ovim odredbama.