U Rovinju održan susret ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije

Danas 18.

Danas 18. srpnja 2006. u Rovinju je održan bilateralni susret ministara unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Povod ovom susretu, kojim se potvrđuje nastavak tradicionalno dobre suradnje između resornih ministarstava, bilo je konkretiziranje i intenziviranje policijske suradnje tijekom turističke sezone i ocjena dosadašnje suradnje. Razgovaralo se o usklađivanju rada prometne i granične policije za vrijeme turističke sezone, jačanju pogranične policijske suradnje, te su razmijenjena iskustva u rješavanju problema suzbijanja kriminaliteta.

Ministar Ivica Kirin i ministar Dragutin Mate, zajedno sa svojim suradnicima, razmijenili su informacije o tekućim aktivnostima dviju policija i o najaktualnijim zbivanjima u resornim ministarstvima, te su potvrdili dosadašnju vrlo uspješnu suradnju hrvatske i slovenske policije na svim područjima. Poglavito uspješnom ocijenili su suradnju na razini Policijskih uprava i potvrdili da razmjena informacija protječe izrazito dobro.

Potvrđena je već dogovorena organizacija rada na prijelazima koji graniče sa Republikom Slovenijom sukladno dinamici prometa, a posebno usklađivanje sa policijskim službenicima Republike Slovenije u cilju smanjenja velikih kolona i dugih čekanja na graničnu kontrolu, a da se pri tome poštuju načela Schengenskog režima.
Pri tome je slovenski ministar ponudio prenošenje iskustava slovenske policije u primjeni Schengenskog graničnog režima, jer kako je zaključeno, primjena schengenskih načela bitno pridonosi zajedničkoj sigurnosti, i sigurnosti Europske Unije.
Dosadašnja suradnja tijekom proteklih turističkih sezona, ocijenjena je izuzetno uspješnom, te je dogovoreno da se nakon završetka ove turističke sezone ravnatelji dvaju policija i njihovi najbliži suradnici sastanu sa predstavnicima carina kako bi dogovorili daljnje aktivnosti i načine suradnje u nadzoru prometa na moru, nadzora luka, kao i kamionskog prometa.

Ministar Kirin naglasio je da MUP RH uskoro uvodi posebne mobilne jedinice za nadzor prometa i nadzor kretanja kriminaliteta. Time će se podići razina sigurnosti prometa, ali i građana koji se tijekom putovanja zaustavljaju na odmorištima i zaustavnim tracima prometnica.

Slovenski ministar Mate najavio je uvođenje Eura kao službene novčane jedinice od 1. siječnja 2007. godine, te naglasio kako će uvođenje nove i povlačenje stare novčane jedinice pogodovati raznim oblicima krivotvorenja novca, te zamolio hrvatsku policiju za pomoć i suradnju prilikom utvrđivanja i sprječavanja takvih oblika kriminaliteta.

Tijekom razgovora, također je dogovorena i suradnja u sprječavanju organiziranog kriminaliteta, što je od jednakog interesa za obje zemlje.
Nakon službenih razgovora dvaju izaslanstva, dvojica ministara dali su izjave za predstavnike medija.

Stranica