Zapljena velike količine krivotvorenog novca

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suradnji sa USKOK-om i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Austrije provelo je akciju u kojoj su zaplijenjene 2.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suradnji sa USKOK-om i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Austrije provelo je akciju u kojoj su zaplijenjene 2.393 krivotvorene novčanice eura, u apoenima od 500 eura, što ukupno iznosi 1.196.500 eura.

Početkom lipnja 2006. godine Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Austrije obavijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske o provođenju kriminalističke obrade nad skupinom osoba koje se bave krivotvorenjem i stavljanjem u opticaj veće količine krivotvorenog novca.

U cilju identifikacije članova kriminalne skupine i zapljene krivotvorenog novca sačinjen je plan provođenja operativne akcije "INDIKATIV".

Kako su operativna saznanja upućivala na sumnju o postojanju i djelovanju organizirane kriminalne skupine koja svoju djelatnost ostvaruje na teritoriju više država u regiji, cjelokupnom operacijom koordinirala je policija Republike Austrije u suradnji sa EUROPOL-om, policijom Republike Hrvatske, te USKOK-om koji je kod nadležnog suda u Zagrebu ishodio naloge za primjenu posebnih izvida.

Policijski službenici kriminalističke i specijalne policije su 19.07.2006. godine pokrenuli završnu akciju u Zagrebu nad više osoba.

Uhićene su tri osobe, jedan državljanin Republike Bosne i Hercegovine, jedan državljanin Republike Crne Gore, i jedan državljanin s dvojnim državljanstvom Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine.

Prema evidencijama Centra za kriminalistička vještačenja ovakva vrsta krivotvorine do sada nije zabilježena na području zemalja Europske unije , a prema raspoloživim informacijama radi se o najvećoj zapljeni krivotvorenih eura u Europi.

Stranica