MUP uvodi nova vozila za nadzor brzine sudionika u prometu

U okviru aktivnosti predviđenih Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa za 2006.

U okviru aktivnosti predviđenih Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa za 2006. - 2010. godinu, Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo je 12 novih automobila - presretača i 70 motocikala za nadzor brzine sudionika u prometu. Nabavljena vozila bit će već danas raspoređena po policijskim upravama sukladno potrebama, a namijenjena su nadzoru brzine na autocestama, brzim prometnicama, prigradskim naseljima i na prilazima velikim gradovima, izjavio je danas ministar Ivica Kirin na Svečanoj primopredaji održanoj u Ravnateljstvu policije MUP-a RH.
Od 12 automobila - presretača njih 6 je marke Mercedes 320 CDI, 4 marke BMW 330 i 2 automobila marke Škoda Superb, a 70 novih motocikala marke su BMW R 900 RT i BMW E 650 G. Ukupna vrijednost vozila iznosi oko 22 milijuna kuna.
Također, ministar je najavio da su u postupku opremanja i 22 kombi vozila za obavljanje očevida, koji će se uskoro dati na korištenje Policijskim upravama, te da će se do kraja ove godine nabaviti još 4 automobila - presretača.
Ravnatelj Benko istaknuo je da je ovo je još jedna od preventivnih aktivnosti policije, te da će se nabavom bolje opreme osigurati veća mobilnost i učinkovitost prometne policije, a što će zasigurno pridonijeti povećanju sigurnosti prometa na cestama.
Državni tajnik MUP-a, g. Ivica Buconjić naglasio je da se nabavom bolje opreme, ali i svim drugim aktivnostima koje se provode u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za 2006. - 2010. godinu, namjerava smanjiti broj poginulih u prometu, na razinu koju imaju razvijene europske zemlje - manje od 10 poginulih na 100.000 stanovnika godišnje. Također, državni tajnik Buconjić naglasio je kako je u 2005. godini u Republici Hrvatskoj u prometu poginulo 597 osoba, što je najmanja brojka u posljednjih 30-ak godina, a u 2006. očekuje se da će se ta brojka još smanjiti.

Trenutno Ministarstvo unutarnjih poslova raspolaže sa 10 specijalnih vozila za nadzor brzine sudionika u prometu koji su od lipnja 2005. godine raspoređeni u 9 policijskih uprava: Brodsko-posavska, Karlovačka, Ličko-senjska, Primorsko-goranska, Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Zadarska i Zagrebačka. Radi se o vozilima marke: Honda accord (1), Volskwagen Passat (4), Škoda superb (2), Ford Mondeo (2) i Opel vectra (1).

Na području ovih 9 policijskih uprava u razdoblju od lipnja 2005. do lipnja 2006. godine ukupno su zabilježena 24.252 prometna prekršaja od čega se najveći broj odnosi na izricanje novčane kazne, točnije u 14.058 prometnih prekršaja. Također, policija je u nadzoru brzine sudionika u prometu u istom razdoblju izdala 5.645 prekršajnih naloga, te podnijela 4.549 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.
Najveći broj prometnih prekršaja odnosi se na prekoračenje brzine u prometu - 17.045, od čega je najveći broj zabilježen na autocestama - 13.661 prekršaj.

Stranica