U MUP-u ustrojen Samostalni odjel za unutarnju reviziju

Sukladno Zakonu o proračunu RH i strategiji razvoja unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru, koja je prema preporukama EU prihvaćena od strane Vlade RH 02.

Sukladno Zakonu o proračunu RH i strategiji razvoja unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru, koja je prema preporukama EU prihvaćena od strane Vlade RH 02. rujna 2004. godine, kao i temeljem izmjena i dopuna Uredbe o unutarnjem ustrojstvu MUP-a, u Ministarstvu unutarnjih poslova ustrojen je Samostalni odjel za unutarnju reviziju. Novoustrojeni Odjel za svoj rad neposredno je odgovoran ministru unutarnjih poslova i državnom tajniku. Cilj ustrojavanja Odjela je poboljšanje radnih procesa, na temelju objektivnih preporuka i pomoći djelotvornijem, ekonomičnijem i učinkovitijem funkcioniranju MUP-a.

Poslovi unutarnje revizije definirani su Pravilnikom o unutarnjoj reviziji, a Odjel je obvezan podnositi redovita godišnja izvješća Središnjoj harmonizacijskoj jedinici u Ministarstvu financija. Uloga Odjela je ispitivanje cjelokupnog poslovanja i davanja preporuka za njegovo unapređenje kao i davanje prijedloga za uvođenje i poboljšanje financijskog upravljanja i kontrola. Samostalni odjel za unutarnju reviziju ministru unutarnjih poslova predlagat će strateški (trogodišnji) i godišnji plan na temelju kojega će se u MUP-u, po usvajanju i donošenju istog, obavljati unutarnje revizije. U budućnosti poslovi unutarnje revizije u svim tijelima državne uprave bit će regulirani Zakonom o sustavu unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru koji je trenutno u saborskoj proceduri.

Načelnica Samostalnog odjela za unutarnju reviziju je gđa Ivanka Gračan, a za višeg unutarnjeg revizora imenovan je g. Mladen Vujić.



Stranica