Tiskovna konferencija – razriješeno više kaznenih djela na širem području grada Karlovca

Foto: PU karlovačka

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 31-godišnjak iz Koprivničkog Ivanca i 54-godišnjak iz Preka, 17. travnja oko 13.50 sati u Draganiću u poslovnici pošte uz prijetnju plinskim pištoljima i djelomično maskirani počinili razbojništvo, te od zaposlenice otuđili više desetaka tisuća kuna. Tom prilikom zaštitara, koji je ušao u poslovnicu pošte oborili su na pod, te su mu otuđili službeni pištolj i streljivo. Nakon počinjenog razbojništva automobilom marke Fiat Uno, zagrebačkih registracijskih oznaka, kojeg su otuđili tijekom noći sa 16. na 17. travnja na području Zagreba, udaljili su se s mjesta događaja.
Nakon počinjenog razbojništva uslijedilo je intenzivno traganje policije za počiniteljima ovog razbojništva kojom prilikom je tijekom poslijepodnevnih sati u mjestu Lug, općina Draganić pronađen napušten osobni automobil marke Opel Kadett, registracijskih oznaka BiH kojeg se dovelo u svezu s počiniteljima. U sklopu traganja na dan 21. travnja u šumi u mjestu Lug pronađen je i osobni automobil marke Fiat Uno koji je korišten prilikom izvršenja razbojništva.
Također utvrđeno je da su i tijekom noći sa 17. na 18. travnja s parkirališta u Karlovcu, Trg Petra Zrinskog, otuđili zaključani osobni automobil Fiat Fiorino, karlovačkih registracijskih oznaka, kojeg su koristili za daljnji bijeg, a koje je 20. travnja pronađeno napušteno na području PP Dvor.
Daljnjim provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je i da su dvojica počinitelja prilikom kretanja po Hrvatskoj i prilikom prelaska državne granice koristili krivotvorene osobne dokumente.
Zbog osnovane sumnje da su 31-godišnjak i 54-godišnjak počinili dva kaznena djela krivotvorenja isprave iz čl. 311. Kaznenog zakona, dva kaznena djela oduzimanja tuđe pokretne stvari iz čl. 221. Kaznenog zakona i jedno kazneno djelo razbojništva iz čl. 218. Kaznenog zakona, jučer tijekom dana uz posebno izvješće dovedeni su pritvorskom nadzorniku, a nakon toga i na Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu, gdje su ispitani, a nakon toga im je sudac istrage odredio istražni zatvor u trajanju od 30 dana.
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je Karlovčanin star 31 godinu u razdoblju od 17. ožujka do 8. svibnja na širem području grada Karlovca otuđio dva otključana osobna automobila koja su bila ostavljena bez nadzora vlasnika dok je četiri osobna automobila otuđio nakon što je došao do vlasnika automobila pod izlikom kupnje vozila te iskoristivši nepažnju, naivnost i povjerljivost vlasnika, uzeo ključeve automobila te odvezao vozilo bez privole vlasnika u nepoznatom pravcu.
Također je utvrđeno da je 8. prosinca 2011. godine u Karlovcu u mjestu Turanj iz prtljažnika otključanog osobnog automobila otuđio motornu pilu marke Steel.
Ukupna materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima je veća od 25 tisuća kuna, a tijekom ovog kriminalističkog istraživanja tri otuđena osobna automobila i motorna pila su pronađeni i vraćeni vlasniku dok se za ostalim otuđenim vozilima traga.
Zbog osnovane sumnje da je Karlovčanin star 31 godinu počinio sedam kaznenih djela krađe opisano u čl. 216. KZ-a i jedno kazneno djelo prijevare iz čl. 224. KZ-a on je danas uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku.