Terenskom vježbom završen 'UNPOC CROATIA 2006'

U Grimaldi, mjestu kraj Pazina, u četvrtak 14. rujna, održana je završna terenska vježba sudionika Međunarodnog tečaja za obuku policijskih službenika u mirovnim misijama "UNPOC CROATIA 2006".

U Grimaldi, mjestu kraj Pazina, u četvrtak 14. rujna, održana je završna terenska vježba sudionika Međunarodnog tečaja za obuku policijskih službenika u mirovnim misijama "UNPOC CROATIA 2006". Završnom terenskom vježbom polaznici ovog prvog UN-ovog tečaja za policijske službenike u mirovnim misijama koji se održao na prostoru RH, imali su priliku teoretska znanja prikupljena u dvotjednim predavanjima pretočiti u praksu.

U vježbi su sudjelovali svi polaznici Tečaja (20) prema unaprijed pripremljenim scenarijima (8) s kojima su bili upoznati tek po dolasku na teren. Specifičnost ove terenske vježbe je u tome da se polaznicima nastojala predočiti simulacija situacija u kojima se u stvarnosti mogu naći sudjelovanjem u mirovnim misijama. Svih 8 scenarija odnosilo se prvenstveno na snalaženje "mirovnjaka" na nepoznatom terenu (pronalazak lokacije prema karti), uspostavu dobre komunikacije sa lokalnom policijom i prikupljanje podataka, monitoring događaja, te pregovaračke sposobnosti.

- Nakon nekoliko godina provedenih u mirovnim misijama zaključili smo da su ovakvi tečajevi od životne važnosti za buduće mirovnjake jer se na taj način stječu temelji za budući rad - istaknuo je voditelj tečaja, g. Nenad Tuškanac prije početka same vježbe. Prva vježba na kojoj su prisustvovali i predstavnici medija odnosila se na simulaciju napada na policijsku postaju, odnosno dojavu lokalnih policajaca da ih je netko granatirao te da u blizini leži ozlijeđeni čovjek. UN-ovi policijski časnici upućeni na tu lokaciju ne znaju što se točno događa, već sami trebaju riješiti kriznu situaciju i prikupiti što više informacija od lokalne policije. Po dolasku na teren jedan od UN-ovih policajaca je, krenuvši pomoći ozlijeđenoj osobi, ušao u zamišljeno minsko polje, što je bila kobna odluka obzirom da je prethodno, zbog nepoznavanja terena, bilo potrebno kontaktirati stožer kako bi im na teren poslali specijaliziranu ekipu za detekciju minskih polja. – Ova vježba pokazuje da je najvažnije znati prepoznati potencijalne opasnosti na terenu i sačuvati vlastiti život – naglasio je g. Tuškanac po završetku ovog scenarija.

Druga vježba odnosila se na obiteljsko nasilje. Scenarij se odnosio na prijavu UN-ovim policijskim službenicima da u jednoj kući muž konstantno tuče ženu, no lokalna policija to ne prijavljuje, a zadatak UN-ovih policajaca je da pokušaju uvjeriti lokalne policajce da je to ozbiljno kršenje ljudskih prava te da takve slučajeve moraju prijavljivati.

Treći scenarij odnosio se na dolazak UN-ovih policajaca u lokalnu postaju te pokušaj pregovaranja s zapovjednikom postaje koji unaprijed odbija komunikaciju s UN-ovim policajcima te im uskraćuje sve relevantne informacije vezane uz pretučenog mladića koji leži u prostorijama postaje. U ovoj vježbi naglasak je bio na tehnikama pregovaranja u tzv. nemogućim misijama, odnosno kad je komunikacija s lokalnom policijom otežana. Ostale vježbe poput pomoći civila u nevolji te pregovaranja održavale su se po istom scenariju, a potom bi se raspravljalo o mogućim pogreškama ili načinu na koji je trebalo reagirati.

Voditelji i instruktori vježbi bilu su predstavnici iz UN-a, Švedske, Norveške, Velike Britanije i Slovenije. Po završetku tečaja svim polaznicima su dodijeljeni posebni certifikati za sudjelovanje u UN-ovom tečaju.

 
 
 


Stranica