U Županji, Vinkovcima i Otoku osnovane školske prometne jedinice

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Na inicijativu  policijskih službenika za prometnu preventivu u Policijskoj postaji Županja i Postaji prometne policije Vinkovci, ovih dana i službeno su ustrojene četiri školske prometne jedinice za rad u kojima je osposobljen ukupno 41 učenik i to 15 učenika OŠ Ivana Kozarca iz Županje, 12 učenika OŠ Josipa Lovretića iz Otoka i 14 učenika OŠ Ivana Mažuranića i OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca.

Članovi Školske prometne jedinice mogu biti učenici koji su navršili 12 godina, koji imaju suglasnost roditelja i koji su primjerni u učenju i vladanju. Osposobljavanje pripadnika školske prometne jedinice obuhvaća prometno–preventivni odgoj, poznavanje pravila prometa, prometne znakove i upravljanje prometom, a nakon provedene teoretske i praktične edukacije učenici dobivaju iskaznicu.

Pripadnici školskih prometnih jedinica osposobljavaju se kako bi što uspješnije upravljali prometnom na cestama, pružili pomoći sudionicima u prometu te sudjelovali u prometno-preventivnim i odgojnim aktivnostima, a u njihovom osposobljavanju sudjeluju policijski službenici, učitelji tehničke kulture i djelatnici lokalnih autoškola.

Obuka se provoditi sukladno Pravilniku o programu i načinu osposobljavanja i djelovanja te odori i oznakama prometnih jedinica mladeži i školskih prometnih jedinica a sadržava:

1. Prometno-preventivni odgoj sudionika u prometu:

– opasnosti u cestovnom prometu,

– prometne jedinice i njihova uloga.

2. Pravila prometa:

– pravila kretanja pješaka,

– pravila kretanja vozača bicikla i mopeda,

– kretanje vozila po cesti,

– brzina kretanja vozila,

– upravljanje prometom od strane ovlaštene osobe,

– upravljanje prometom uređajima za davanje prometnih svjetala.

3. Prometni znakovi:

– znakovi opasnosti,

– znakovi izričitih naredbi,

– znakovi obavijesti,

– značenje »STOP« pločice.

4. Upravljanje prometom i pružanje pomoći sudionicima u prometu:

– položaj tijela i ruku,

– upotreba »STOP« pločice,

– osiguranje prijelaza preko kolnika, pješačkog prijelaza, na raskrižju sa i bez uređaja za davanje prometnih svjetala, preko željezničke pruge sa i bez uređaja za zatvaranje prometa u razini,

– pomoć sudionicima u prometu pri ulasku i izlasku iz vozila javnog prometa,

– pomoć djeci, osobama s invaliditetom, starim i nemoćnim osobama,

– značenje znakova što ih sudionicima u prometu daje ovlaštena osoba,

– postupak pri nailasku vozila pod pratnjom i vozila s pravom prednosti prolaska,

– postupak prema prekršiteljima prometnih propisa.

Njihova osnovna zadaća kao pripadnika takve jedne jedinice je sudjelovanje u svim aktivnostima povezanima s prometom, a jedna od svakako najodgovornijih zadaća je da u neposrednoj blizini osnovnih škola osiguravaju prijelaz djece i ostalih preko kolnika ili obilježenog pješačkog prijelaza. Za vrijeme obavljanja poslova pripadnici školskih prometnih jedinica dužni su nositi propisanu odoru te poslove upravljanja prometom obavljati samo uz prisustvo policijskog službenika.

Edukacijom pripadnika školskih prometnih jedinica, djeca postaju svjesna odgovornosti i posljedica koje mogu imati kao pješaci i vozači bicikla, skejta ili koturaljki na cesti.

Nadamo se da će vozači u susretu s pripadnicima školske prometne jedinice kod pješačkog prijelaza pokazati visoku razinu prometne kulture.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svim uključenim osnovnim školama i njihovim učenicima te im želimo puno uspjeha u njihovom radu.