Kako se zaštititi od krađe?

Foto: PU karlovačka

Na području Policijske uprave karlovačke u 2011. godini ukupno je počinjeno 1 213 kaznenih djela protiv imovine. Od navedenog broja 428 kaznenih djela su krađe, a 617 kaznenih djela teške krađe. U prvih pet mjeseci 2012. godine ukupno je počinjeno 511 kaznenih djela protiv imovine, od navedenog broja su 203 kaznenih djela krađe, te 253 kaznenih djela teške krađe. Iz navedenih pokazatelja vidljivo je kako imovinski kriminalitet čini u prosjeku 70 posto općeg kriminaliteta na našem području.
Na temelju dosadašnjih iskustava, kao i same činjenice da je vrijeme godišnjih odmora kada veliki broj građana odlaskom na kupališta ili van mjesta stanovanja ostavlja svoje stanove ili obiteljske kuće bez nadzora, evidentno je da se za vrijeme ljetnih mjeseci povećava broj kaznenih djela protiv imovine.
U cilju sprječavanja činjenja kaznenih djela protiv imovine i smanjenja posljedica kaznenih djela (materijalnih, psihičkih i fizičkih), Policijska uprava karlovačka izradila je plakate i letke sa savjetima građanima o samozaštiti imovine koji će biti postavljeni na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, a i bit će distribuirani po stambenim zgradama.
S obzirom da građani iz nemarnosti, nepažnje, površnosti, nemarnog odnosa prema osobnoj i društvenoj imovini i drugih propusta postaju potencijalne žrtve kaznenih djela, na ovaj način želimo ih potaknuti na opreznost i zaštitu vlastite imovine.