21. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline

Foto:  PU sisačko-moslavačka

„S osjećajem ponosa i ganuća okupili smo se danas na ovom znakovitom i važnom mjestu, mjestu koje će za vječna vremena ostati urezano u povijest neovisne nam domovine Hrvatske. Okupili smo se da obnovimo sjećanja na rano lipanjsko jutro pred dvadeset i jednu godinu, ali prvenstveno zato da odamo počast Tomislavu Romu, mladiću koji je tada imao svega 20 godina, pričuvnom policajcu, prvom hrvatskom branitelju poginulom nakon proglašenja samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, svim njegovim ranjenim i zarobljenim kolegama“, riječi su zamjenika ministra unutarnjih poslova Evelina Tonkovića, koji se kao izaslanik ministra unutarnjih poslova danas u Glini obratio okupljenima na obilježavanju 21. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline.

Zamjenik Tonković nadalje je u svom govoru naglasio da Ministarstvo unutarnjih poslova ne prepušta zaboravu značaj tog jutra 26. lipnja 1991. godine, kada su samo nekoliko sati nakon što je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku, srpski pobunjenici započeli oružani napad na Policijsku postaju Glina.

Uz zamjenika ministra unutarnjih poslova Evelina Tonkovića, obilježavanju ove  21. obljetnice su uz branitelje i mještane Gline te obitelji poginulih branitelja Gline, nazočni bili: izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Zoran Vasić, saborski zastupnici Ivanka Roksandić, Ivan Šantek i Mladen Novak, v.d. glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, u ime sisačkog biskupa nazočan je bio mons. Antun Sente, sisački katedralni župnik, potom izaslanik sisačko-moslavačke županice, predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Željko Kardaš, gradonačelnik Grada Gline Milan Bakšić, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić s članovima kolegija i načelnicima svih policijskih postaja, predstavnici Ministarstva obrane, oružanih snaga i Hrvatske vojske, predstavnici pravosuđa, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici medija.

U jutarnjim satima izaslanstva Hrvatskog sabora, MUP-a, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline položila su vijence i zapalila svijeće na grobu poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac. Isto su brojna izaslanstva učinila i ispred središnjeg križa na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini, na mjestu do temelja srušene glinske crkve.

Potom su se na svečanom programu, upriličenom u Hrvatskom Domu u Glini, pored zamjenika ministra Evelina Tonkovića, prigodnim govorima nazočnima obratili i saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Zoran Vasić, načelnik PU sisačko-moslavačke Marko Rašić, predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Željko Kardaš i gradonačelnik Grada Gline Milan Bakšić.

Zamjenik ministra Evelin Tonkovića u svom je izlaganju još istaknuo: „Protok vremena neće ugasiti sjećanje na žar hrabrih redarstvenika, policajaca aktivnog i pričuvnog sastava glinske postaje koji su, srčano braneći svoje prvi pružili otpor agresoru. U temelje naše mlade Domovine, život Tomislava Roma je ugrađen baš kao i nemjerljiva ratna uloga cijele hrvatske policije, jedine institucije koja je pred dvadesetak godina bila u stanju organizirati obranu novorođene nam države. Činjenica, da prvi redarstvenici nisu uzmaknuli, da se nisu povukli, već su hrabro išli naprijed, treba nadahnućem prožimati sve nas, cijelo društvo“. Na kraju izlaganja je pozvao da u ova današnja, na drugačiji način teška vremena, u prevladavanju svih kušnji budemo strpljivi, odvažni, odlučni i napose jedinstveni, baš kao što su i naši redarstvenici bili onih ranih devedesetih godina prošlog stoljeća.

Marko Rašić, načelnik PU sisačko-moslavačke, ističući hrabrost i herojstvo glinskih policajaca, kojim su zadužili sva buduća pokoljenja, rekao je kako je na žalost ovaj napad na glinsku postaju bio samo uvod u sve teške trenutke koji su uslijedili na području cijele Domovine, a koji su povijesni dokaz kako se teško stvarala naša samostalna Republika Hrvatska.

Izvođenjem prigodnih pjesmama svečani program su upotpunili članovi Kulturno umjetničke udruge Viduševac, a recitacijama i tri učenice Osnovne škole Glina. Po sedmi puta zaredom već je tradicionalno prigodom ove obljetnice održana i memorijalna utrka „Tomislav Rom“.

Svetu misu za poginule hrvatske branitelje u glinskoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka predvodio je mons. Antun Sente, sisački katedralni župnik.