Uspješno uništena zaostala bomba iz 2. svjetskog rata

Zahvaljujući dojavi građanina koji je dojavio PP Trogiru da je na otoku Čiovu, na predjelu Okrug Donji u mjestu Punta, u moru na dubini 3,8 metara i na udaljenosti 15 metara od mora uočio eksplozivno sredstvo dimenzija promjera 360 mm i dužine 1200 mm, policijski službenici Zapovjedništva Specijalne policije su nedugo zatim iznad navedene pozicije utvrdili da se radi o zaostaloj bombi iz 2. Svjetskog rata.

Zahvaljujući dojavi građanina koji je dojavio PP Trogiru da je na otoku Čiovu, na predjelu Okrug Donji u mjestu Punta, u moru na dubini 3,8 metara i na udaljenosti 15 metara od mora uočio eksplozivno sredstvo dimenzija promjera 360 mm i dužine 1200 mm, policijski službenici Zapovjedništva Specijalne policije su nedugo zatim iznad navedene pozicije utvrdili da se radi o zaostaloj bombi iz 2. svjetskog rata.

Detaljnom analizom utvrđeno je da se radi o avio bombi iz 2. svjetskog rata američke proizvodnje oznake GP500LB AN-64 koje je naoružano prednjim i stražnjim upaljačem. Nakon identifikacije bombe usljedile su pripreme za uklanjanje eksplozivnog sredstva na način da je na radnom sastanku kojem su nazočili predstavnici Općine Okrug, SJP Split i PU splitsko-dalmatinske konkretizirane sve mjere i radnje koje jepotrebno poduzeti sa svake strane. Uskoro je temeljem svih izvršenih dogovora sviju strana prionulo se uklanjanju i izvršenju eksplozivnog sredstva.

Eksplozivno sredstvo je pomoću specijalnog plovila Jadranskog ronilačkog servisa d.o.o. iz Šibenika izvađeno na platformu i otegljeno na poziciju od 15 nautičkih milja prema otoku Visu gdje je na istom mjestu i uništeno kontroliranom eksplozijom bez nastupanja štetnih posljedica za ljude i okolinu.

Zadaću uklanjanja i uništenja bombe obavili su policijski službenici SJP Split i Odsjeka protueksplozijske zaštite uz pruženu asistenciju policijskih službenika Postaje pomorske policije Split, Lučke kapetanije, PP Trogir, osoblja HMP-a splitsko-dalmatinske županije te Zrakoplovna jedinica Zapovjedništva SJP-a.