Pokazna vježba „Cavtat 09“

Tijekom održavanja Petog svjetskog kongresa o kemijskom, biološkom i radiološkom terorizmu u Cavtatu je prošlog tjedna izvedena pokazna vježba zaštite i spašavanja u slučaju terorističkog napada kemijskim agensima u urbanom prostoru pod nazivom „Cavtat 09“.

Tijekom održavanja Petog svjetskog kongresa o kemijskom, biološkom i radiološkom terorizmu u Cavtatu je prošlog tjedna izvedena pokazna vježba zaštite i spašavanja u slučaju terorističkog napada kemijskim agensima u urbanom prostoru pod nazivom „Cavtat 09“.

Osim službi Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u vježbi su sudjelovali i Policijska uprava dubrovačko-neretvanska, Ustanova za hitnu medicinsku pomoć Dubrovnik, Vatrogasna zajednica dubrovačko-neretvanske županije, Javna vatrogasna postrojba Konavle, HAZMAT tim Georgia – SAD i hotel „Croatia“ iz Cavtata. Ciljevi vježbe bili su uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti, provjera efikasnosti postupaka, provjera koordinacije svih subjekata zaštite i spašavanja u uvjetima velikih nesreća te katastrofa, kao i podizanje razine informiranosti stanovništva radi spremnosti kod eventualnih takvih događaja.

Vježba se sastojala od nekoliko faza. U prvoj se fazi simuliralo da je policija obaviještena o mogućnosti ulaska terorističke skupine u našu zemlju, zbog čega su pojačane mjere nadzora na granicama. Nakon toga, policiji je dojavljeno da se skupina već nalazi u zemlji i to, najvjerojatnije, na području Dubrovačko-neretvanske županije te da su na nekoliko mjesta postavljene eksplozivne naprave s kemijskim reagensima, koje se želi aktivirati ne bi li se prouzročila što veća šteta u ljudskim žrtvama. Sve službe sigurnosti su u stanju pune pripravnosti, a policija u Cavtatu dobiva dojavu zaštitarske službe hotela „Croatia“ o uočavanju nepoznatih osoba u blizini, koje nisu gosti hotela. S obzirom da se u hotelu istovremeno održavao svjetski kongres s preko 100 sudionika, odlazi se na mjesto dojave kako bi se provjerila informacija o eventualnoj prisutnosti terorista.

U sljedećoj fazi vježbe prostor je već kontaminiran te dolazi Interventna policija, koja osigurava mjesto eksplozije, stavlja zaštitne maske i izvlači žrtve, omamljene od gustog dima. Osim njih, na mjesto nesreće dolaze i svi ostali specijalistički timovi, odnosno, pirotehničari koji provjeravaju područje zbog eventualnih neeksplodiranih naprava, vatrogasne ekipe, ostale snage policije radi osiguranja šireg mjesta događaja, Hitna medicinska pomoć i ekipa HAZMAT. U međuvremenu je postavljena i dekontaminacijska stanica, a na kraju stižu i ekipe za očevid, čime je vježba završena.

Na kraju, sa svim je sudionicima izvršena analiza pokazne vježbe, zbog stjecanja iskustava za daljnji rad na planu praktičnog uvježbavanja operativnih snaga zaštite i spašavanja pri spašavanju ozlijeđenih u velikim nesrećama, u kojima je došlo do stradavanja velikog broja osoba.



Stranica