Osijek: Na motociklu treba "otpočetka pravilno" voziti

Biti vozač motocikla, uz sve ljepote koje donosi nesputana vožnja na dva kotača i osjećaja „slobode“, istodobno znači biti u podređenom položaju u odnosu na druga veća, stabilnija i zaštićenija vozila. Malo i brzo vozilo, koje prilikom eksploatacije iziskuje neznatne troškove, postaje sve popularnije prijevozno sredstvo za kretanje kroz gradske gužve i usporene prometne tokove. Nedisciplina i samovolja pojedinih vozača mopeda i motocikala u prometu, kao i činjenica da ih vozači drugih motornih vozila zanemaruju, čine ih uz pješake i bicikliste najranjivijim kategorijama sudionika u prometu. Kako bi se na ovaj sve prisutniji problem moglo djelotvorno utjecati, nužno je sustavno provoditi represivne, a posebice ciljane preventivno-edukativne aktivnosti, kao i uspostaviti optimalno uključivanje i uvezivanje svih subjekata i nadležnih institucija te moto-klubova na području cijele policijske uprave.

Upravo rukovodeći se tim spoznajama, Odjel za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave osječko-baranjske planirao je i proveo koordiniranu preventivno-edukativnu akciju pod nazivnom Otpočetka pravilno. Cilj je akcije ukazati vozačima mopeda i motocikla na pravilna ponašanja u prometu i korištenje zaštitne opreme, a vozačima drugih motornih vozila na njihovu sve veću brojnost i prisutnost na cestama. Posebno je istaknuto da u prometu uvijek mora vladati strpljenje, razumijevanje i vozačka solidarnost. Znači: međusobno uvažavanje svih sudionika u prometu, uz neizostavno poštivanje prometnih propisa jer je upravo to preduvjet za sigurnu i udobnu vožnju.

Budući su na preventivno-edukativnu akciju bili pozvani svi moto-klubovi kao i oldtimeri moto-klubovi s područja ove PU, nužno je i opravdano bilo propisno zatvoriti za promet dio Županijske ulice u Osijeku, koja se nalazi u samom središtu grada. Ujedno smo na zatvorenom dijelu ulice prezentirali simulator upravljanja motociklom/mopedom Honda riding trainer RT 17, službene motocikle, operativnu tehniku koju koristi prometna policija u nadzoru cestovnog prometa te dijelili promidžbene materijale Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa. Nadalje, u dogovoru s Odjelom za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, a za potrebe prezentacije i defilea moto-klubova ulicama grada, upućen je i jedan motocikl-presretač Mobilne jedinice prometne policije za koji su mediji, građani i vozači mopeda i motocikala pokazali veliko zanimanje. Također smo postavili ravni bench sa 100 kg utega i razboj te natpis sa sadržajem:

Biti dobar vozač jednako je teško
kao podići uteg od 100 kg,
kao učiniti 10 sklekova na razboju.
Uvjerite se sami!

Drugim riječima, željeli smo istaknuti da je za sve potreban naporan rad i vježba. Na mjestu provođenja naših aktivnosti prethodno smo uredili i sadržajno osmislili preventivno-edukativni izlog pomoću kojeg ćemo građanima tijekom cijele godine prezentirati novu operativnu tehniku koju koristi policija u nadzoru cestovnog prometa, ukazati na pravilna i sugerirati poželjna ponašanja u prometu te istaknuti bitne obavijesti koje se tiču prometa. Izlog je osmišljen tako da odraslima bude zanimljiv i dopadljiv, a djeci prihvatljiv. Primjerice: izradili smo i postavili u izlog maketu, odnosno, prednju vizuru policijskog presretača s ugrađenim bljeskalicama, dječji policijski bicikli s tri kotača s ugrađenim bljeskalicama i sirenom, a dodatno samo ga sadržajno upotpunili s jednom bljeskalicom u obliku „suze“, koja se inače postavlja na krov vozila. Svi uređaji rade na 12V, a aktivirati ih mogu djeca s vanjske strane izloga na za to predviđenim tipkalima. Odraslima smo omogućili putem TV-a i DVD-a gledanje realističnih, šok-filmova, koji pokazuju što se događa u prometnim nesrećama, a postavili smo i svjetleći panel na kojem se nalaze mjesta smrtno stradalih osoba na području policijske uprave osječko-baranjske te druge bitne obavijesti.

Uz već navedene moto-klubove, prezentaciji su se odazvale predsjednice prekršajnih sudova na području policijske uprave osječko-baranjske, istražni suci IC-a Osijek, šef Hrvatskih cesta ispostave Osijek, ravnatelj Uprave za ceste osječko-baranjske županije, voditelj Odsjeka za promet jedinice lokalne samouprave te predstavnik Elektromodulprometa, društva za projektiranje, izgradnju i održavanje svjetlosne cestovne signalizacije kao i brojni drugi uzvanici.


Stranica