Još ponešto novina iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju

O nekim novinama u procedurama s oružjem, nastalim zbog stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju, već smo pisali na našim web stranicama. Obavještavamo vas o još nekim novostima.

Naime, izvijestili smo vas  o obvezi građana koji imaju registrirano oružje da u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju, točnije do 5.12.2012., izvijeste policijsku upravu/policijsku postaju o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite. Također u slučaju promjene  izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite građani su dužni izvijestiti nadležno tijelo u roku od 60 dana od dana promjene.

Građanima koji ne postupe kako je opisano, ukinut će se oružni list i oduzeti oružje. Podatak o izabranom liječniku se može dati ispunjavanjem Izjave u Policijskoj upravi ili nadležnoj Policijskoj postaji, elektronskim putem na mail adresu Policijske uprave sisacko-moslavacka@policija.hr, pisanom obavijesti i sl.

Prijava oružja kategorije C                                                                          

Građani koji posjeduju zračno oružje čije je kinetička energija 10,5 J ili veća, ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većega od 4,5 mm, te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N, koje se prema odredbama Zakona o oružju smije držati bez odobrenja, dužni su takvo oružje prijaviti policijskoj upravi/policijskoj postaji u roku od 1 godine od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju, odnosno do 5.6.2013. Povećava se dobna granica sa 18 na 21 godinu za nabavu oružja C kategorije (plinsko, reprodukcije vatrenog oružja, mužari, zračno oružje veće kinetičke energije ili brzine projektila te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N). Za prijavljeno oružje navedene kategorije građanima se izdaje potvrda ukoliko ispunjavaju zakonske uvjete propisane odredbama Zakona o oružju.                         

Protiv građana koji u propisanom roku ne prijavi ovo oružje podnijet će se optužni prijedlog sukladno članku 54. stavak 2. Zakona o izmjena i dopunama Zakona o oružju, za što je propisana novčana kazna u iznosu od 5 000 do 15 000 kuna i zaštitna mjera oduzimanja oružja.   

Unos/iznos oružja preko državne granice                                                  

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o oružju ograničen je broj komada oružja i streljiva koja hrvatski državljani i stranci mogu prenositi preko državne granice u svrhu lova. Moguće je prenositi do tri komada odgovarajućeg oružja, 500 komada streljiva za lovačko oružje s glatkim cijevima te 100 komada za lovačko oružje s užljebljenim cijevima. Isto tako se i oružje kategorije D mora prijaviti prilikom prelaska državne granice.

Oružni list za držanje oružja kao uspomene

Zakonom o oružju (NN .br. 63/07) ukinut je oružni list za držanje oružja kao uspomene, a građani kojima je izdan oružni list za držanje oružja kao uspomene dužni su u roku od godine dana od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju, dakle do 5.6.2013., oružje onesposobiti te ga zadržati ili predati oružje u korist Republike Hrvatske bez naknade.

 

Ovom prilikom također podsjećamo i na akciju "Manje oružja - manje tragedija" kojom je omogućena dragovoljna predaja oružja, odnosno građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje A, B i C kategorije, dužni su posjedovanje takvoga oružja prijaviti najbližoj policijskoj upravi/policijskoj postaji radi predaje ili onesposobljavanja. Protiv građana koji predaju takvo oružje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci, ukoliko oružje predaju prije poduzimanja izvidnih radnji policije.

Građani koji žele dragovoljno predati oružje trebaju nazvati broj 192 te će policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti oružje.