„Memorandumom o razumijevanju“ za sigurnost naših turista

U Opatiji se od 13. do 15. svibnja održava Konferencija čelnika policija uoči turističke sezone. Četvrta je to konferencija koja se nakon Zagreba i Cavtata u biseru hrvatskog turizma, Opatiji, održava po drugi put. Na Konferenciji, uz predstavnike hrvatske policije sudjeluju i predstavnici policija deset zemalja, odnosno: Mađarske, Francuske, Austrije, Češke, Njemačke, Slovačke, BIH, Crne Gore, Slovenije i Srbije te predstavnik Generalnog tajništva Interpola.  

Pozdravljajući nazočne kolege iz policija deset zemalja, glavni ravnatelj policije Vladimir Faber konferenciju je nazvao tradicionalnom te izuzetno važnom jer se ona bavi temama sigurnosti turista koji tijekom ljetnih mjeseci borave na hrvatskoj obali. Ističući kako prošlogodišnja brojka od 9,3 milijuna turista dvostruko nadmašuje broj stanovnika u RH, Faber je rekao da se ove godine očekuje barem isti ili još veći broj turista, bez obzira na aktualnu svjetsku ekonomsku krizu. Sigurnost je važna svakom turistu i stoga suradnja hrvatske policije s policijama susjednih zemalja svoju vrijednost pronalazi u zadovoljstvu turista iz zemalja iz kojih dolaze, kazao je Faber. Tako je prošle godine na Jadranu boravilo osam mađarskih, 12 austrijskih, 14 čeških, četiri slovačka i dva francuska policijska službenika, pomažući svakodnevno hrvatskoj policiji u radu s turistima iz njihovih zemalja. Prisjećajući se zajedničkih projekata, kao što je „EURO 2008“ u Austriji i Švicarskoj te „Formula 1“ u Mađarskoj, Faber je najavio odlazak hrvatskih policajaca na ovogodišnji „Oktoberfest“ u Münchenu.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko rekao je kako je ovo četvrto okupljanje u Opatiji dokaz naše profesionalne odgovornosti, s jedne strane, i uspješnosti ovakvog načina policijske međunarodne suradnje tijekom turističke sezone u RH, s druge strane. Naglasivši kako postoje upiti još nekih europskih policija oko ovakvog načina suradnje Karamarko je rekao kako, sukladno tome, iduće godine očekuje povećani broj zemalja uključenih u ovu vrstu suradnje. - Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti, nomadi modernog doba, ne biraju samo lijepa, nego i sigurna odredišta. Stoga smo inicijativu za osiguranje sigurne turističke sezone pokrenuli još 2006. godine, od kad i postoji suradnja s policijama susjednih zemalja, odnosno, boravkom njihovih policajaca u mjestima gdje dolazi najviše njihovih turista. Ovakav način suradnje možemo uistinu nazvati našim policijskim brandom jer je on dosad u Europi jedinstven - kazao je Karamarko. 

Predstavnici austrijske, slovačke, francuske, češke i mađarske policije, Interpola te po prvi put i predstavnici njemačke policije, potpisali su s glavnim ravnateljem Vladimirom Faberom „Memorandum o razumijevanju“, koji je pravna osnova međusobnoj suradnji i provedbi ovog projekta, a samim time i efikasnijem radu policije te povećanju povjerenja građana u policiju.

Direktor za javnu sigurnost austrijske policije Herbert Anderl kazao je da je Hrvatska Sudionici Konferencijeapsolutno sigurna zemlja te poručio kako je želja Austrijanaca da ta sigurnost bude na zavidnoj razini i u sljedećim turističkim sezonama. Anderl je, govoreći o visokom stupnju sigurnosti turista u Hrvatskoj, i ostale europske zemlje pozvao na sudjelovanje i u ovom obliku policijske suradnje.

Pomoćnik direktora za javnu sigurnost francuske policije Jean Chabrol kazao je kako su prošle godine na našoj obali boravila dvojica francuskih kolega te ujedno najavio kako će ove godine iz Francuske doći jedan ili dvojica policajaca koji govore hrvatski jezik.

Sudionici Konferencije istaknuli su kako razmjena mišljenja, iskustava i informacija doprinosi sigurnosti turista tijekom ljetovanja u Hrvatskoj, a posebice susreti s policajcima koji nose odore njihove policije.

Potpisnici Memoranduma u svojim su obraćanjima naglasili izuzetno dobru suradnju s hrvatskom policijom te pionirsku primjenu mobilnog pristupa Interpolovoj bazi podataka, koja može biti primjer ostalim policijama svijeta, a kojoj će svi policijski službenici, koji će boraviti na našoj obali, zbog provjere dokumenata moći pristupati i tijekom ovog projekta.



Stranica